13.9 C
București
vineri, februarie 23, 2024
AcasăStirea zileiO tanara cercetatoare din Cluj UIMESTE Europa! Tocmai a primit o bursa...

O tanara cercetatoare din Cluj UIMESTE Europa! Tocmai a primit o bursa de 1,5 MILIOANE DE EURO!

in:

Stiri pe acelasi subiect

O cercetatoare de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca a castigat un grant de 1,5 milioane de euro, din partea Consiliului European de Cercetare. Proiectul Alidei Iulia Gabor are in vedere dezvoltarea unei noi tehnici de datare cu acuratete a perioadelor glaciare si de incalzire globala, de-a lungul unei perioade care incepe acum 2,5 milioane de ani si se termina in prezent, precizeaza un comunicat al Comisiei Europene.

Proiectul INTERTRAP (Integrated absolute dating approach for terrestrial records of past climate using trapped charge methods) are ca obiectiv sa aduca detalii despre schimbarile climatice trecute, pe baza carora cercetatorii sa inteleaga tendintele actuale si viitoare.

Tehnica finantata astfel va testa probe de loess din toata lumea (categorie de sol ce acopera aproximativ 10% din suprafata Terrei) si va integra diferite metode optice si spectroscopice, precizeaza reprezentanta in Romania a Comisiei Europene, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, a declarat ca „avem nevoie sa ne pastram cei mai talentati cercetatori in Europa, in paralel cu incercarea de atragere a oamenilor de stiinta de top din alte parti ale lumii. Aceste granturi ne garanteaza ca cele mai bune idei ale omenirii sunt dezvoltate chiar aici, de catre cercetatori si oameni de stiinta ce au libertatea si siguranta de a-si dezvolta o cariera si ambitiile pe continentul nostru.”

Proiectul cercetatoarei romance face parte dintr-o lista mai lunga de proiecte pentru care Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a decis acordarea unei finantari totale de 429 de milioane euro.

Ultimele stiri