Vorba zilei

Oamenii toti sunt acelasi om intrupat in fel de fel de chipuri. E omul adevarat in fiecare, dar nu iese in nici unul intreg la iveala: cu cat mai intreg il scoti din tine insuti, cu atat mai sus esti in scara desfasurarii sufletesti si cu cat mai sus sunt cu totii, cu atat mai usoara e intelegerea intre unul si altul, caci una singura e vointa omeneasca – Ioan Slavici

Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848, Siria, comitatul Arad, d. 17 august 1925, Crucea de Jos, judetul Vrancea) a fost un scriitor, jurnalist si pedagog roman, membru corespondent (din 1882) al Academiei Romane.

Provenind dintr-o familie de tarani ardeleni remarcabila opera literara a lui Ioan Slavici este influentata de viata satului ardelean. Scriitorul, desi nu a fost un om de o vasta cultura, a fost considerat de criticul George Calinescu, un instrument de observatie excelent al mediului rural, oferind in nuvelele sale poporale si in studiile sale o fresca a moravurilor, a comportamentului oamenilor in functie de statificarea lor sociala, in cele mai mici detalii ale tinutei, imbracamintii, vorbirii si gesturilor.

Loading...