19.7 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăACTUALITATEObuze romanesti pe frontul razboiului din Ucraina. Mesaj pentru rusi: ”Unde e...

Obuze romanesti pe frontul razboiului din Ucraina. Mesaj pentru rusi: ”Unde e aurul nostru?”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Noua specializare a elevilor ruși: pilotarea dronelor!

Elevii din Rusia vor învăţa despre tehnologia dronelor pentru...

În ritmul acesta Rusia ar putea rămâne fără tancuri

Potrivit unor calcule făcute de jurnaliștii prestigioasei revciste Forbes...

Pe retelele de socializare au aparut fotografii cu obuze in Ucraina care ar proveni din Romania. Pe obuze sunt inscriptionate dedicatii speciale, informează Aktual24.ro.

„Din partea Romaniei. Unde este aurul nostru?”, este mesajul scris pe un obuz.

Marti, pe un cunoscut cont de Twitter care monitorizeaza luptele din Ucraina au fost postate imagini cu un tun livrat Ucrainei de Romania.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat la sfarsitul lunii martie, intr-un interviu pentru BBC, ca politica guvernului roman este de a se abtine de la a comunica public care este nivelul de ajutor acordat tarii vecine. ”La sfarsitul razboiului, vor fi facute publice aproape toate detaliile, dar acum e important sa ajutam Ucraina sa castige razboiul”, a declarat Aurescu.

BBC: De ce nu spune Romania in mod public dimensiunea propriului ajutor militar, financiar? Natiunile europene partenere sunt foarte clare in ce priveste dimensiunea asistentei pe care o acorda, dar voi o tineti secreta. De ce?

Aurescu: Deoarece aceasta este politica guvernului nostru. Consideram ca este mai eficient in acest fel. Ceea ce este cu adevarat important este ca NATO si aliatii sa poata ajuta intr-un mod eficient Ucraina. Si credem ca este mai bine pentru Ucraina.

BBC: Unele tari dau tancuri, altele avioane de lupta. Ce ati dat voi Ucrainei?

Aurescu: Asa cum v-am spus, nu comentez pe tema asta.

BBC: Stiu ca nu o sa-mi dati detalii, dar ati furnizat tancuri, artilerie grea?

Aurescu: Scuze, nu comentez pe aceasta tema, asa cum am spus, e politica guvernului meu.

BBC: Vedeti, sunt persoane in tara dumneavoastra si parteneri din afara ei care cred ca Romania ofera foarte putin.

Aurescu: Ei bine, nu comentez pe aceasta tema.

BBC: Si (nu comentati) pentru ca, potrivit unor sondaje de opinie facute in tara dumenavoastra, exista o proportie foarte semnificativa de romani care nu vor ca guvernul sa ofere asistenta Ucrainei?

Aurescu: Sprijinul popular pentru ajutorarea Ucrainei cred ca e foarte mare. Si cred ca facem ce trebuie. Rusia a incalcat legislatia internationala si teritoriul Ucrainei, Ucraina este victima agresiunii, trebuie sa o sprijinim.

BBC: Sunteti o democratie, nu?

Aurescu: Aveti dubii pe aceasta tema?

BBC: Stiu ca intr-o democratie cetatenii se asteapta ca guvernul sa fie responsabil. Daca trimiteti finantari semnificative si echipamente militare semnificative in Ucraina, publicul vostru, oamenii care va voteaza guvernul vostru ar trebui sa aiba dreptul sa stie.

Aurescu: Cred ca la sfarsitul razboiului, multe lucruri vor fi facute cunoscute. Ceea ce este important acum este sa ajutam Ucraina sa castige razboiul. Aceasta este declaratia mea.

BBC: Credeti in responsabilitate?

Aurescu: Absolut.

BBC: Atunci unde este responsabilitatea?

Aurescu: Ei bine, cred ca Rusia ar trebui sa raspunda pentru ce face in Ucraina: trebuie sa ajutam Ucraina sa castige acest razboi. Suntem parte a efortului, a UE, a NATO, sprijinim programul de construire de capacitati defensive, atat in Ucraina cat si in R. Moldova, ne alaturam facilitatii pentru pace a UE, inclusiv acordul recent privind achizitia de munitie…

Ultimele stiri