Patronul unei firme de confecții din România se vede nevoit să își extindă afacerea în țările vecine deoarece aici nu găsește personal calificat pentru a onora toate comenzile. Ovidiu Baciu spune că are nevoie de 1.000 de oameni pentru cele două fabrici pe care le are.
”Am avea nevoie de 1.000 de oameni, dar ca să nu ne facem de râs am decis să trecem la AJOFM Argeş doar câteva sute. Este o aberaţie, nu avem de unde lua personal. Ne confruntăm cu problema forţei de muncă necesară activităţii noastre de mai mulţi ani. Media de vârstă în fabricile noastre este acum de 45 de ani. Până în 1989 era de 27 de ani în România. În sectorul textil au dispărut în acest an 15.000 de locuri de muncă şi n-a ţipat nimeni“, spune acesta, pentru adevarul.ro.
Ovidiu Baciu este de părere că ceea ce se întâmplă acum pe piaţa muncii este o consecinţă a distrugerii şi dispariţiei industriilor care a dus la dispariţia şcolilor profesionale.
„Se laudă foarte mult în spaţiul public IT-ul şi turismul, dar nu s-a mai spus nimic despre meserii. S-a spus că s-a greşit atunci când au fost desfiinţate şcolile profesionale. Adevărul e că acestea au fost desfiinţate pentru că nu mai aveau elevi şi asta din cauză că industria cărora li se adresau a fost vândută la fier vechi. Am uitat în România ce sunt ăia strungari“, mai spune Baciu.
Din cauza lipsei de forţă de muncă în România, patronul are în plan o soluţie radicală, pentru a putea onora comenzile venite din exterior. „Ne gândim ca surplusul de comenzi să-l facem undeva până la urmă, nu ştiu încă unde, poate în Macedonia, Kosovo sau Republica Moldova“, precizează omul de afaceri.