Acasă Vorba zilei Omul trebuie sa aiba si prieteni, si dusmani. Prietenii il invata ce...

Omul trebuie sa aiba si prieteni, si dusmani. Prietenii il invata ce trebuie sa faca, iar dusmanii il obliga sa faca ce trebuie – Nicolae Iorga

74

Nicolae Iorga (nascut Nicu N. Iorga,[1] n. 6 iunie 1871 (S.N. 18 iunie), Botosani, d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judetul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar si academician roman. Este cunoscut in lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor si filozof al istoriei. Dupa cum a afirmat George Calinescu, Iorga a jucat in cultura romaneasca, in primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.

Dupa studii elementare si gimnaziale in Botosani, a urmat Liceul National din Iasi in 1888. A absolvit Universitatea din Iasi intr-un singur an cu diploma „magna cum laude”, apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin si Leipzig, obtinand doctoratul (1893) la numai 23 de ani.

A fost cofondator al partidului Partidul Nationalist-Democrat in 1910, membru al Parlamentului, presedinte al Camerei Deputatilor si al Senatului, ministru, si, pentru o scurta perioada, prim-ministru. Copil minune, polimat si poliglot, cu o activitate stiintifica prolifica, Iorga a scris 1003 volume, 12755 articole si studii si 4963 recenzii, aceasta culminand cu Istoria Romaniei, in zece volume. A predat la Universitatea din Bucuresti, la cea din Paris si la alte institutii de invatamant academice si a fondat Congresul International de Studii Bizantine si Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE). A transformat orasul Valenii de Munte intr-un centru academic si cultural.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos