Acasă Economie Oportunitati de afaceri. Romania este in top 10 al celor mai atractive...

Oportunitati de afaceri. Romania este in top 10 al celor mai atractive tari pentru investitii in energie eoliana

34

energieRomania urca pentru prima data in top 10 al celor mai atractive tari din lume privind investitiile in energie eoliana la inceputul lui 2012 si ocupa locul 13 in ceea ce priveste indicele agregat pentru toate formele de energie regenerabila, conform raportului Ernst & Young, Renewable energy country attractiveness indices.

Evolutia ulterioara pe parcursul anului, desi usor fluctuanta, a confirmat faptul ca tara noastra este una dintre cele mai atractive piete pentru investitii in energie verde. Astfel, Romania si-a mentinut cu succes pozitia, terminand anul in top 10 pe energie eoliana si pe locul 13 in ceea ce priveste indicele agregat pentru toate formele de energie regenerabila.

Caracterizate de o abundenta a resurselor naturale si o cerere in crestere pentru energie, pietele emergente au fost marii castigatori din sectorul de energie verde in cursul anului 2012. Cu toate acestea, dupa opt ani de crestere a nivelului investitiilor noi in cadrul sectorului, se pare ca anul acesta va exista o scadere, dupa un an record in 2011, se mentioneaza in raport.

China a ramas in topul clasamentului All Renewables Index (ARI) in 2012, partial datorita intensificarii obiectivelor de energie solara destinate sa absoarba surplusul de pe piata de panouri solare. Germania si-a continuat eforturile in energie regenerabila in 2012, ocupand locul al doilea in clasamentul ARI in trimestrul 3 din 2012, in timp ce SUA au trecut pe locul al 3-lea pe fondul problemelor privind extinderea stimulentelor pentru energie regenerabila, cauzate de disponibilitatea gazelor naturale la preturi scazute.

La nivelul pietelor emergente, in timp ce primele date sugereaza ca nivelurile investitiilor in energie verde sunt in scadere, acest lucru nu este neaparat un semn rau. Inca exista capacitati importante de energie verde in curs de instalare, insa costurile cu acestea sunt ceva mai mici decat anul trecut. In plus, investitiile si instalatiile pentru energie verde continua sa fie propulsate de activitatea din pietele emergente, aflate in plina expansiune. Energia verde a inregistrat un rol tot mai important in mixul de energie al marilor companii de pe glob. Pe masura ce corporatiile evalueaza riscurile in ceea ce priveste securitatea energetica, preturile energiei, mediul de reglementare, brandul si presiunile din partea partilor interesate, acestea incep sa se concentreze pe optimizarea mixului lor de energie prin cresterea investitiilor si instalarea capacitatilor de energie din surse regenerabile. Desi a existat o redresare lenta a crizei financiare globale, tranzitia catre o economie mai eficienta din punct de vedere al resurselor si cu emisii reduse de carbon este inevitabila, se mai arata in raportul Ernst & Young.

Totusi, pietele emergente sunt motorul cresterii economice. Au existat mutari pozitive in clasament in cursul anului 2012, cu multe piete demarand programe performante, alimentand cresterea noua din sector si se anticipeaza ca aceste tendinte vor continua in 2013.

Privind industria in ansamblul sau, anul 2012 a fost unul extrem de dificil pentru producatorii care furnizeaza echipamente industriei. Surplusul de oferta, scaderea costurilor in tehnologie, reducerea cererii pe unele piete europene si protectionismul comercial care a urmat, au condus la o perioada de consolidare a companiilor si la rationalizarea sprijinului guvernamental, provocand paralizia lantului de aprovizionare in anumite piete.

Perspectiva ramane una la fel de provocatoare pentru anul 2013, corporatiile si companiile de utilitati dorind sa reduca excesul de oferta de pe piata, in timp ce guvernele vor urmari scaderea dependentei industriilor de subventii.

De-a lungul anului 2012, Ernst & Young a urmarit modificarea conditiilor din sectorul energiei verzi la nivel global, prin analiza trimestriala Renewable energy country attractiveness indices. Acest studiu evalueaza 40 de tari in functie de atractivitatea pietelor lor de energie regenerabila, infrastructura energetica, dar si de adecvarea pentru tehnologiile individuale.

Publicatia Country Attractiveness Indices se difuzeaza de la inceputul anului 2003 si este distribuita la peste 4.000 de persoane in fiecare trimestru. Aceasta ofera scoruri pentru pietele nationale de energie regenerabila, infrastructuri de energie regenerabila si adecvarea acestora pentru tehnologiile individuale.

Publicatia monitorizeaza 40 de tari: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, China, Danemarca, Egipt, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Mexic, Maroc, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Taiwan, Tunisia, Turcia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie si Statele Unite.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari in anul 2012. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, fiscalitate, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Are birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos