Acasă Economie Patentele Kodak sunt cumparate de un consortiu format din Apple, Google, Samsung,...

Patentele Kodak sunt cumparate de un consortiu format din Apple, Google, Samsung, Facebook si Microsoft

33

kodakUn portofoliu impresionant de patente in domeniul imagisticii digitale si distributiei de fotografii de la grupul falimentar Eastman Kodak este cumparat de un consortiu format din 12 firme.

Printre companiile implicate in aceasta tranzactie apar Apple, Google, Samsung, Facebook si Microsoft. Potrivit Bloomberg, din grupul cumparatorilor mai fac parte si Amazon.com , HTC, Research In Motion (producatorul smartphone-urilor BlackBerry), Huawei, Adobe si Fujifilm. Presa internationala anunta ca pachetul licitat de firmele amintite este doar o mica parte din portofoliul Kodak de patente. “Ramanem proprietarii a aproximativ 9.600 de alte inventii”, a declarat un purtator de cuvant al Kodak.

Astfel de colaborari intre companii rivale sunt ceva obisnuit in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala, competitorii reusind astfel sa previna potentiale litigii costisitoare.

Anul trecut, un consortiu din care au facut parte Apple, Microsoft si Research In Motion a preluat peste 6.000 de patente de la grupul Nortel Networks, aflat in faliment, pentru 4,5 miliarde de dolari. Google a pierdut acea licitatie, la care a participat cu o oferta de 900 milioane de dolari.

Kodak avea nevoie de cel putin 500 milioane de dolari in schimbul patentelor scoase la licitatie, pentru a obtine o linie de finantare de 830 milioane de dolari in cadrul planului de iesire din faliment pana la jumatatea anului viitor.

Pentru a obtine finantarea, Kodak trebuie sa atraga investitori dispusi sa preia doua divizii ale grupului si sa gaseasca o solutie in privinta datoriilor catre fostii angajati din Marea Britanie.

Kodak, pionierul fotografiei moderne, a dat faliment in acest an dupa 132 de ani de activitate, cu datorii de 6,75 miliarde de dolari si active de 5,1 miliarde de dolari.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos