Intra in contact cu noi

Comentariul zilei

”Acela este momentul declanșator” – Un cunoscut duhovnic îi critică pe cei care își pun poze perfecte pe facebook sau instagram

Publicat cu

pe

Episcopul Huşilor, Ignatie, le-a transmis, sâmbătă, participanţilor la cea de-a patra ediţie a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi Vaslui că rugăciunea este cel mai bun remediu în crizele de identitate cu care se pot confrunta.

„Descoperim adevărata noastră identitate în Biserică, lângă Hristos, în timpul Sfintei Liturghii. Sunt nenumărate momente în viaţa noastră când constatăm că suntem într-o criză de identitate – ne întâlnim cu noi înşine, pătrundem în universul nostru lăuntric şi ne speriem de ceea ce găsim acolo. Constatăm că nu ne putem povesti, că nu putem externaliza cele care ţin de identitatea cea mai adâncă a fiinţei noastre. Ne constatăm propria noastră derută, lipsă de sens. Acela este momentul declanşator pentru căutarea identităţii noastre. Când ne trezim într-o criză de identitate, avem nevoie să ne fie consolidată această identitate, în Hristos. Noi ne descoperim, cu adevărat, pe noi înşine şi ne întâlnim cu sinele nostru, când ne rugăm – este cel mai real moment al întâlnirii cu sinele profund al fiinţei noastre. De aceea, vă îndemn ca, ori de câte ori vă aflaţi într-o criză de personalitate, de identitate, primul refugiu, primul imbold pe care să îl simţiţi să fie rugăciunea”, a spus părintele Ignatie, conform site-ului Episcopiei Huşilor.

Episcopul Huşilor a atras atenţia cu privire la pericolul şi falsele iluzii pe care mediile digitale le pot presupune.

„Din păcate, lumea în care trăim noi, astăzi, ne invită să ne asumăm multe identităţi false şi noi acceptăm acest lucru, transformând sinele nostru într-o chestiune duplicitară. Vrem să ne vindem bine. În momentul în care ne livrăm, pe reţelele de socializare, încercăm să o facem cât mai perfect, încercăm să ne livrăm celui care ştim că se va uita pe pagina noastră de Facebook, de Instagram, de Twitter sau pe contul de Snapchat, vrem să fim perfecţi. În acele momente, pe care le perpetuăm zi de zi şi, poate, săptămâni la rând, nu facem altceva decât să ne livrăm o identitate falsă, pentru că noi nu suntem perfecţi, nu arătăm în modul în care vrem să ne prezentăm celor de la care aşteptăm un like sau un comentariu. În acest moment, ne angajăm pe un drum în care nu o să mai avem putinţa de a ne găsi pe noi înşine. (…) Căutaţi-vă identitatea şi o veţi vedea, găsită, cu adevărat, în Hristos, în Liturghie. Nicăieri în altă parte – oricât de perfect v-aţi livra şi v-aţi ‘vinde’ sinele – nu veţi căpăta linişte. Va veni momentul în care nu veţi putea fugi de voi înşivă, de adâncul sinelui vostru”, a spus ierarhul.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi Vaslui a reunit peste 700 de tineri din toate protopopiatele Episcopiei Huşilor.

Reclama

În cadrul evenimentului, actorul american Jonathan Jackson, convertit la ortodoxie, a susţinut conferinţa „Identitate virtuală versus identitate reală. Pericol, nepăsare sau stare de fapt?”.

Jonathan Jackson a primit Crucea episcopală „Grigore Leu” – cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Huşilor pentru mireni.

Comentariul zilei

Cum incearca Erdogan sa intre in UE folosind conflictele din Ucraina si Gaza?

Publicat cu

pe

Se nasc semne de intrebare cu privire la influenta pe care o are in momentul de fata Turcia in acceptarea in NATO a Suediei. Turcia este un furnizor de armament pentru Ucraina dar a inceput sa aiba relatii din ce in ce mai bune sau nepotrivite cu Rusia. Care e contextul? Intre Suedia, Turcia si furnizorul de armament Turcia pentru Ucraina? Dar relatii bilaterale cu… in crestere cu Rusia lui Putin?

Oreste Teodorescu a comentat in podcastul Pusi la Zid alaturi de Sorin Manea felul pervers de a face politica al lui Erdogan:

„Asta este politica la varf. Noi stim din istorie ca politica este o curva. Numai ca atunci cand se joaca de jucatori mari poate fi o curva de lux. Eu cred ca domnul Erdogan foloseste foarte bine, strategic vorbind, ca moneda de schimb, negocierea Turciei cu Uniunea Europeana pentru a intra Turcia in Uniunea Europeana. La paritate cu acceptarea de catre Turcia a intrarii Suediei in NATO. In contextul razboiului din Ucraina, in contextul unei ofensive din ce in ce mai periculoase a Federatiei Ruse in ceea ce s-a numit spatiul ex-sovietic, pentru strategia americanilor in regiune, Suedia este foarte importanta pentru a fi membra a Pactului nord atlantic, ceea ce Erdogan stie foarte bine. Acum, opozitia Olandei, opozitia Germaniei, opozitia Austriei de ani de zile ca Turcia sa faca parte din Uniunea Europeana l-a convins pe domnul Erdogan sa joace mai putin elegant in toata aceasta chestiune si din perspectiva exclusiva a Turciei, pokerul asta pe care il joaca Erdogan este foarte bun. Odata cu racirea relatiilor bilaterale cu Statele Unite, domnul Erdogan s-a vazut nevoit sa-si intareasca si sa conlucreze mai indeaproape cu cine? Cu rivalul Statelor Unite, cu Federatia Rusa. Sunt niste contracte de niste miliarde de euro din perspectiva economica intre Rusia si Turcia. Sa nu uitam totusi ca Turcia, desi era membra NATO, a achizitionat tehnologie militara de la Federatia Rusa. Turcia a amenintat ca renunta la niste avioane americane in favoarea unor avioane rusesti. Domnul Erdogan a amenintat ca oricand baza NATO de la Incirlik ar putea sa-si gaseasca un motiv bun sa plece de acolo.”, spune Oreste.

Reclama
Continua sa citesti

Comentariul zilei

Vasile Banescu despre cazul „Lasconi”: O mostra de invincibila ignoranta si de ermetic analfabetism

Publicat cu

pe

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a luat atitudine fata de decizia USR de a solicita Elenei Lasconi sa se retraga de pe prima pozitie la alegerile europarlamentare dupa ce a declarat ca votat DA la referendumul pentru familie.

„Familia este orice vor oamenii sa fie familie” – autor, „omul recent”
Un gand care descrie punctual dezarticularea viziunii morale asupra ordinii naturale, compromiterea ei prin amoralism..
O mostra de invincibila ignoranta si de ermetic analfabetism cultural cu inevitabile consecinte pentru societate. Consecinte desigur niciodata evaluate de cei ce pot vedea in familie „orice vor oamenii sa vada”, adica sa proiecteze cu mintea lor iesita din minti dincolo de nesemnificativa realitate.
E-urile ideologice ingurgitate in doze aproape letale fac ravagii in metabolismul cultural si moral al celor care nu au avut acces la hrana si aerul curate ale celei mai inalte culturi a lumii, cea europeana, rodita de codul moral iudeo-crestin. Cel care a germinat, rodit si hranit inclusiv Modernitatea, din care ideologii de rit progresist, traitori bezmetici in evul obscur al relativismului si post-adevarului nu mai inteleg nimic. Intrucat, nemaiavand acces la cheia ei culturala, aceasta le ramane, desigur, impenetrabila.
Lichidarea lumii „vechi”, contestarea autoritatii formatoare a familiei edificate pe casatoria dintre un barbat si o femeie sau dintre o femeie si un barbat, multimilenara institutie (nu „contract”) in care aproape toti ne-am nascut si singura care poate duce omenirea mai departe, prigonirea firescului, stergerea programatica a urmelor trecutului, caruia toti ii datoram prezentul si in cea mai mare masura viitorul, acestea sunt semne virulente ale existentei in chiar mijlocul lumii civilizate de Decalog si Evanghelie a noilor barbari:
ideologii salvationisti care vorbesc inept, deci nedrept despre trecut si peroreaza identic despre un viitor pe care, opunandu-l isteric crestinismului si institutiilor traditionale, il cred cu necesitate mai bun. „Mai binele” sprijinit pe nimic fiind marota, devenita deja batrana cocota, a tututor ideologiilor.
Nu este deloc sigur ca statul, invatamantul sau politicienii de pretutindeni au dreptul moral sa se foloseasca de sloganuri si constructe ideologice precum „casatoria pentru toti” (detestata candva de homosexuali) sau de concepte precum „genul” si „diversitatea” pentru a le institutionaliza in vederea schimbarii dramatice a relatiilor sociale.
Cine dintre oamenii cu adevarat lucizi si responsabili si-ar putea asuma responsabilitatea pentru o asemenea non-necesara, deci nefireasca si bulversanta schimbare?
Deconstructia realitatii si a naturalului (care constituie un dat) nu ajuta pe nimeni.
Nici chiar pe cei ce se simt aparent avantajati de ea.

Elena Lasconi a fost intrebata in emisiunea Insider politic, difuzata sambata la Prima TV, daca sustine casatoriile intre persoane de acelasi sex.
”Eu sunt crestina, sunt ortodoxa si consider ca familia este formata dintr-o femeie si un barbat”, a raspuns Elena Lasconi, care a adaugat ca a participat la referendumul pentru familia traditionala organizat in 2018 si a votat ”DA”.

Elena Lasconi a fost intrebata daca acest raspuns nu va starni critici in randul votantilor USR.
”Este treaba lor. Eu nu am nimic impotriva persoanelor de acelasi sex, dar nu vad de ce as milita pentru casatoria dintre persoanele de acelasi sex. Nu am nicio problema cu relatiile lor atat timp cat nu-i afecteaza pe cei din jur”, a conchis Lasconi.

Reclama
Continua sa citesti

Comentariul zilei

CTP pune intrebarea care naste monstri: „va face guzganul galbejit – Dumitru Buzatu – vreo zi de puscarie?”

Publicat cu

pe

Vadit deranjat de tupeul politicianului Dumitru Buzatu, ales presedinte al Consiliului Judetean Vaslui din partea PSD, jurnalistul Cristian Tudor Popescu pune o intrebare care a generat reactii virulente pe internet: va face guzganul galbejit vreo zi de puscarie?

Cristian Tudor Popescu spune ca Dumitru Buzatu, pe care-l numeste „guzgan galbejit”, nu va sta prea mult timp in spatele gratiilor, si ca va fi plasat in arest la domiciliu. Intr-o postare intitulata „Romania guzganului galbejit„, Cristian Tudor Popescu (CTP) ii intreaba pe cititori daca cred ca Buzatu va face sau nu vreo zi de inchisoare. CTP despre Dumitru Buzatu: „Guzganul galbejit se considera victima unei inscenari”
„Guzganul galbejit a fost prins cu mata-n sac, mai exact un ditamai cotosmanul de 1.250.000 lei in portbagaj. Flagrant limpede ca lacrima saracanilor din Vaslui. Cand superpesedistul Dumitru Buzatu a fost impins de scafarlie in masina politiei, o voce dintre privitori a inceput sa zbiere: „Nu va e rusine, haituiti omul, il tracasati, nenorocitilor, ce-aveti cu el, sunt pline instantele de achitari!”. Potrivit avocatilor sai, guzganul galbejit se considera nevinovat, victima unei inscenari si „isi rezerva dreptul la tacere”. Ce parere aveti, stimabili si nestimabili cititori, va face guzganul galbejit vreo zi de puscarie? Sau va primi arest la domiciliu, in vila lui din Cantalaresti?” , arata Popescu pe pagina sa de Facebook

Continua sa citesti

hot news