Acasă Comentariul zilei Vin vremuri grele in Europa! Macron catre francezi: ”Urmeaza marea bulversare”, s-a...

Vin vremuri grele in Europa! Macron catre francezi: ”Urmeaza marea bulversare”, s-a terminat cu ”abundenta si lipsa grijilor”

756

Presedintele francez Emmanuel Macron i-a atentionat miercuri pe francezi in legatura cu „marea schimbare” ce va veni odata cu toamna, prin „sfarsitul abundentei”, „al evidentelor” si „al lipsei de griji”, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Traim o mare schimbare”, a avertizat seful statului, revenind asupra unei recente „serii de crize grave”, de la Ucraina la seceta, ca preambul la consiliul de ministri de dupa vacanta la Paris.

„Momentul pe care il traim poate fi structurat de o serie de crize grave (…) si s-ar putea ca unii sa vada destinul nostru ca unul in care trebuie sa gestionam permanent crize sau situatii de urgenta. In ceea ce ma priveste, cred ca ceea ce suntem pe cale sa traim este mai degraba o mare schimbare sau o mare bulversare”, a declarat Emmanuel Macron in cadrul unei alocutiuni in fata ministrilor sai, transmisa in direct in mod exceptional.

Pentru ca, in fata acestei situatii, „compatriotii nostri ar putea reactiona cu multa neliniste”, el le-a cerut membrilor guvernului „sa spuna lucrurilor pe nume”, „sa le numeasca clar si fara o abordare catastrofala”.

„Ma astept de la guvern sa respecte cuvantul dat si angajamentele pe care le-am luat fata de natiune”, a adaugat el.

„Ce imi doresc sa putem face in urmatoarele saptamani si luni este sa reafirmam o unitate foarte puternica a guvernului, a fortelor majoritatii” in jurul „unei directii care sa ne permita sa ne consolidam suveranitatea, independenta noastra franceza si europeana”, a adaugat el.

In contextul „inmultirii regimurilor iliberale” si al „consolidarii regimurilor autoritare”, presedintele francez le-a cerut ministilor sai „seriozitate”, „credibilitate” si sa nu cedeze tentatiei „demagogiei”.

„Este usor sa promiti orice, iar uneori sa spui orice. Sa nu cedam acestor tentatii, demagogiei. Ele infloresc in toate democratiile astazi, intr-o lume complexa care inspaimanta. Poate fi seducator sa spui ceea ce oamenii vor sa auda (…), insa trebuie mai intai sa rationezi intrebandu-te daca este eficient si util”, a adaugat el, fara a oferi exemple concrete.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos