Acasă Bihor Oradea ii ridica o mare statuie Sfântului Ladislau, regele Ungariei

Oradea ii ridica o mare statuie Sfântului Ladislau, regele Ungariei

După mai bine de 360 de ani, o statuie a Sfântului Ladislau, considerat întemeietorul orașului Oradea, va fi amplasată în Cetate. Statuia ecvestră a fost dusă luni în fortăreață, pe bucăți, și urmează să fie asamblată, respectiv finisată, anunță Bihoreanul.

Monumentul a fost realizat la inițiativa Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, care a obținut sprijinul municipalității pentru ca acesta să fie expus în Cetate, pentru a cinsti memoria regelui sfânt al Ungariei.

Statuia Sfântului Ladislau urmează să fie montată în partea vestică a curţii exterioare a Palatului Princiar. Înfățișat în postură de rege-sfânt, Ladislau I apare pe un cal, pe cap poartă o coroană, iar mâna dreaptă ţine o bardă.

Nu se știe exact când anume va fi dezvelită aceasta în curtea fortăreței locale.

Amplasarea noului monument public în Cetatea orădeană a fost anunțată în februarie 2022 într-o conferință comună susținută de episcopul romano-catolic Böcskei László și de primarul Florin Birta.

Statuile orașului au fost topite de turci după asediul asupra fortăreţei din anul 1660. Astfel, după mai bine de 360 de ani, o statuie a Sfântului Ladislau se va afla din nou în Cetatea orădeană.

„Cred că aceste personalităţi trebuie marcate şi apreciate pentru ce au făcut pentru istoria oraşului nostru. Nu trebuie să ne uităm trecutul (…). De aceea, cred că aceste iniţiative sunt binevenite şi vor fi apreciate de întreaga comunitate din Oradea”, a declarat primarul orașului, Florin Birta.

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentTantarii au devenit imuni la insecticide. Creste riscul transmiterii de boli, recomandari pentru populatie
Articolul următorMarcel Boloș: Majoritatea sindicatelor au transmis că vor amâna acțiunile de protest pe care le pregăteau