Acasă Constanta „Orașul de Bun-Simț Turistic” promis de Decebal Făgădău înseamnă taximetriști proxeneți și...

„Orașul de Bun-Simț Turistic” promis de Decebal Făgădău înseamnă taximetriști proxeneți și gunoaie la tot pasul

101

O tânără a făcut un experiment prin care a vrut să vadă cum e să fii turist străin în Constanța, orașul în care primarul Decebal Făgădău promitea o strategie de promovare și implementarea conceptului de „Oraș de Bun-Simț Turistic”.

Contrar anunțului, fata a descoperit clădire goale, abandonate în faza de schelet, aglomerație, mașini parcate pe trotuare, chiștoace de țigări și sticle de băutură aruncate la întâmplare, dar și mai mulți taximetriști agresivi în limbaj cu cele pe care și le doreau drept cliente, potrivit EVZ, care se întreabă retoric cum arată orașul de la malul Mării Negre după „20 de ani de PSD”.

La festivitatea de deschidere a Târgului de Turism al României, primarul Decebal Făgădău și Cristiana Predoiu vorbeau despre acțiunile care vor avea loc la Constanța începând din această primăvară. Inițiativele, spuneau ei, erau îndreptate spre readucerea în prim-plan a Bunului-Simț Turistic, acel bun-simț specific nouă, românilor de pretutindeni:

„Haideți să arătăm că se poate să fim altfel, să arătăm că ne pasă. Vă invităm pe toți să vă alăturați și să ducem la bun-sfârșit acest proiect. Este nevoie doar de bunăvoință și bun-simț. Atât. Simplu și la îndemâna tuturor”, se arăta într-o postare din urmă cu cinci luni de pe pagina Primăriei Constanța.

Chiar și așa, s-ar putea ca realitatea din teren să nu reflecte acest lucru. Alături de o prietenă care locuiește în Anglia, dar care a venit la ea în vacanță, o tânără a făcut un experiment prin care a vrut să vadă cum e să fii turist străin în Constanța. Nici n-au ieșit bine din gară, că deja au fost întâmpinate de un taximetrist la vreo 40 de ani, care, învârtindu-și cheile pe deget, le-a abordat pe fete cu o atitudine demnă de un proxenet: „Fetele frumoasele, aveți nevoie de un taxi? Unde mergeți?”.

Încercând să pare turiste, fetele i-au răspuns în limba engleză că vor la Cazinou. În ciuda faptului că distanța până acolo e una de aproximativ 3 kilometri, fără stea prea multe pe gânduri taximetristul le-a cerut 50 de lei. Deși fetele l-au refuzat politicos, taximetristul s-a enervat și, crezând că ele nu îl înțeleg, a afirmat iritat: „Aoleu, săracelor! Ați venit în vacanță și n-aveți nici măcar bani de taxi”.

Cu aceeași abordare au fost întâmpinate și de alți taximetriști care le propuneau prețuri la negru, dar fetele i-au refuzat și pe aceștia și au recunoscut că s-au simțit cam hărțuite sexual – tot la negru le-au propus și alte personaje controversate cazare. În cele din urmă, fetele au ajuns aproape de Cazinou cu serviciul de transport public în comun, iar pe drum au putut „să admire” buruieni înalte cât omul pe anumite spații verzi de mici dimensiuni.

Pe același drum, ele „s-au bucurat” și de clădirile cu multe etaje, goale, care au fost abandonate în faza de schelet. Peisajul a fost completat de aglomerație și mașini parcate pe trotuare. Odată ajunse lângă Cazinou, fetele au fost lovite din plin de tot felul de mirosuri, chiștoace de țigări și sticle de băutură aruncate pe jos.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos