27.1 C
București
vineri, iulie 19, 2024
AcasăStirea zileiMaramuresOrasul din Romania ale carui strazi sunt poleite cu aur! La propriu!

Orasul din Romania ale carui strazi sunt poleite cu aur! La propriu!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Senatorul Adrian Costea a plecat de la AUR în Alternativa Dreaptă

Ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator...

Tribunalul Bucuresti il scoate pe George Simion la conducerea AUR in afara legii

Tribunalul București a anulat procesul verbal al Congresului extraordinar...

România este o țară plină de bogății, iar în județul Maramureș există chiar și un oraș care are străzi pavate cu aur, Baia Sprie.

A spus-o chiar primarul orașului, Dorin Paşca, pentru voceatransilvaniei.ro: „Oraşul Baia Sprie putem să spunem că are mai multe drumuri pavate cu aur. Poate că nu este singurul din ţară. Ne-am întreabat de multe ori cum putem să fim atât de săraci financiar când noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru că am acoperi aurul din ele.

13479531_257597401274471_852879788_n

Da, chiar există pe orice drum de pe Dealul Minei, oriunde ai păşi, iei o piatră şi o duci la analize, sigur găseşti o mică cantitate de aur”.

În jurul oraşului Baia Sprie sunt săpate galerii miniere încă de pe vremea romanilor, dar epoca cea mai prolifică pentru exploatarea metalului preţios a fost în jurul anilor 1700.

Documentele istorice spun că în zonă erau aproximativ 75 de exploataţii miniere aurifere. Este singurul loc din România în care se pot vedea erele geologice ale exploatării. Aurul s-a extras din băile din zonă până în anul 2006 când s-a închis şi ultima mină.

Puţine oraşe din lume se pot mândri cu străzi pavate din aur, dar riveranii din Baia Sprie spun că se mândresc cu ce au. Edilul oraşului spune că ar vrea să pună în valoare potenţialul turistic al zonei.

„Ne-am gândit că toată zona Băii Mari, al Bazinului Minier al Maramureşului ar putea avea un drum al aurului iar oraşul Baia Sprie ar putea fi mijlocul acestuia. Acest drum ar putea începe la Nistru şi s-ar putea termina la Băiuţ. Pe toate aceste cărări strămoşii noştri au cărat sute de tone de aur, cu spatele, cu caii sau cu maşinile”, spune Dorin Paşca.

Dorin Paşca spune că şi-ar dori redeschiderea minelor de pe raza oraşului pentru că ar fi o şansă unică de revigorare economică a zonei. Spune că deocamdată legislaţia în vigoare nu-l ajută dar face eforturi în acest sens.

„S-a tot vorbit de redeschiderea minelor şi aici în Baia Sprie ne-am dori acest lucru. Deocamdată legile nu ne ajută dar lucrăm şi la asta. Cum am deschis spitalul închis de Guvern putem redechide şi minele. Noi avem mineritul în sânge”, spune edilul.

De altfel, mai mult de 60% dintre locuitorii oraşului Baia Sprie au avut legătură cu mineritul într-un fel sau altul.

Ultimele stiri