Orban despre liderii PSD: „Au facut un urias rau romanilor prin propaganda desantata pe care au derulat-o pentru ignorarea regulilor”

488

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la Tulcea ca parlamentarii PSD au facut un „urias rau romanilor”  prin „propaganda desantata pe care au derulat-o pentru ignorarea regulilor aferente, prin toate actiunile pe care le-au intreprins catre alte institutii”.

Intrebat cum comenteaza acuzatiile liderilor PSD, conform carora Guvernul ca a trimis tarziu legea carantinarii in Parlament si ca legea incalca drepturile omului, Orban a reactionat dur.

„Care parlamentari? Ca vorbeste un parlamentar PSD? Pai parlamentarii PSD, doua saptamani inainte de trecerea la faza a doua a starii de alerta au anuntat public ca nu vor vota prelungirea starii de alerta, dupa care si-au dat seama ca au comis-o grav si ca nu au inteles nimic din riscurile aferente acestei epidemii. Nu cred ca sunt eu in situatia sa comentez niste declaratii ale unor reprezentanti ai PSD care literalmente au facut un urias rau romanilor, care prin ignorarea pericolului reprezentat de acest virus, prin propaganda desantata pe care au derulat-o pentru ignorarea regulilor aferente, prin toate actiunile pe care le-au intreprins catre alte institutii, au provocat literalmente un risc major pentru ca oamenii sa se imbolnaveasca, sunt o amenintare la adresa sanatatii cetatenilor romani si la adresa vietii cetatenilor romani. Acesta lege este fundamentala.

In toate tarile democratice din Europa, in America, exista pentru autoritati instrumente ca izolarea, carantina (….) Cramponarea de o campanie care este absurda…in prezent nu avem parghii legale ca sa putem sa dispunem izolarea la domiciliu a persoanelor care au intrat in contact cu o persoana infectata. Nu va puteti da seama ce inseamna asta”, a declarat Ludovic Orban.

Proiectul de lege privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic a intrat vineri in dezbaterea Comisiei juridice a Senatului, a anuntat presedintele interimar al acestui for legislativ, Robert Cazanciuc.

„Ieri, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic. Azi dimineata a fost inregistrat la Senat, cu putin timp in urma am incheiat Biroul permanent, acest proiect a fost trimis comisiilor. (…) De la ora 14,00 va fi sedinta Comisiei juridice, care va dura cat va fi nevoie in cursul zilei de astazi”, a precizat Cazanciuc.

El a anuntat ca, incepand de sambata, plenul Senatului va fi convocat zilnic, de la ora 12,00.

„Prin decizie, am stabilit organizarea plenului Senatului incepand de maine, in fiecare zi la ora 12,00, pana pe 15 (iunie – n.r.) inclusiv. (…) Pentru ca ne dorim o dezbatere de calitate, serioasa, este nevoie de aceasta modificare de program”, a adaugat senatorul PSD.

Robert Cazanciuc a mentionat ca la dezbaterile din Comisia juridica vor fi invitati reprezentanti ai CSM, Ministerului Justitiei, asociatiilor pacientilor, societatii civile.

„Dezbaterea nu s-a incheiat asupra acestei legi. Am avut un proiect de lege venit de la Guvern foarte tarziu. Este practic a treia oara cand Guvernul ne pune in aceasta situatie – ne trimite o lege slaba in ultimul moment. Este inacceptabil sa certi Parlamentul ca nu face lucruri, cand tu trimiti legi care nu pot fi adoptate vizand drepturile fundamentale a cetatenilor. E nevoie de mai multe reglementari. Colegii de la Camera Deputatilor au incercat sa corecteze cat de mult, dar au fost foarte putine ore avute la dispozitie, nu au fost prezenti toti cei care aveau un cuvant de spus, cum ar fi de exemplu CSM. (…) De aceea, am invitat azi CSM, Ministerul Justitiei, asociatiile care se ocupa si preocupa de apararea drepturilor fundamentale si asociatii care ocupa si preocupa de drepturile pacientilor”, a sustinut el.

Potrivit lui Cazanciuc, dupa dezbaterile din Comisia juridica o sa rezulte un proiect de lege „aplicabil”, care sa protejeze dreptul la sanatate, dar si alte drepturi fundamentale prevazute de Constitutie.

„Sper ca cei de la Guvern sa inceteze sa invoce pandemia”, a spus senatorul, care a pledat pentru adoptarea unor legi care sa nu mai fie „vulnerabile in fata unei instante constitutionale”.

In opinia sa, „proiectul de act normativ a fost scris pe genunchi, care sa fie adoptat pe repede inainte”. „Parlamentul face eforturi (…), dar nu putem sa dam cetatenilor un act normativ care nu poate fi aplicat, care sa le dea senzatia ca doar ii protejeaza si care sa dea nastere la la abuzuri”, a sustinut Robert Cazanciuc.