7.2 C
București
vineri, februarie 23, 2024
AcasăEconomiePainea se scumpeste din nou si politicienii se cearta ca orbii!

Painea se scumpeste din nou si politicienii se cearta ca orbii!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

Pâinea noastră zilnică este tot mai scumpă. Prețul franzelei a crescut cu zece la sută, doar în ultimele luni, însă predicțiile arată că urmează și alte majorări.
Grâul a atins un nivel record la nivel internațional, cel mai mare din ultimii opt ani. În plus, tarifele pentru energie și gaze naturale au crescut enorm.

Într-o brutărie artizanală din Constanța, pâinea se frământă cu maia și făină de moară, după o rețetă tradițională. Până când este scoasă din cuptor și așezată pe raft, producătorii plătesc mai mult pentru făină, ulei și utilități, așa că s-au văzut nevoiți să mărească prețul.

„O pâine care costă anul trecut, să zicem turta care costă 5 lei, acum e 6 lei, pâinea care costă 10 lei, acum e 12 lei – pâinea integrală, pâinea cu secară”, explică un proprietar de brutărie artizanală.

Proprietarul unei afaceri cu produse de panificație din Cluj a scumpit deja pâinea de mai multe ori, anul acesta.

„Cu un an sau doi în urmă, prețul pâinii era la 5 lei, iar acum este 7 lei 50. Au fost scumpiri între 25 și 27 la sută în acest an, la toate produsele de patiserie. Grâul, făina, apoi serviciile, utilitățile, toate au contribuit la scumpirea produselor”, a spus proprietarul.

Doar dintr-o fabrică din Constanța pleacă zilnic peste 170.000 de mii de pâini. 250 de oameni lucrează zilnic în 4 schimburi pentru a face față cererii de produse de panificație. Iar de aici, pâinea este distribuită în toate orașele din țară.

În fabricile mari, unde se coc sute de mii de pâini, costurile de producție s-au ridicat cu 30%.

„Creșterile care vor fi vizibile la raft și care nu mai pot fi amânate din păcate vor fi vizibile începând de anul viitor. Dacă ținem cont de costurile actuale, va fi o creștere de 10%+”, a spus directorul unei fabric de pâine.

„Principalii trei factori care influențează costurile la pâine au crescut în mod deosebit în ultimul an. Dacă ar fi să luăm într-un echivalent pâinea albă, să zicem că prețurile au urmărit creșterea de costuri, adică creșterea s-a dus undeva între 10 și 15%”, a explicat președintele Asociației Naționale a Industriei de Morărit și Panificație.

La bursa de la Paris – locul unde se vând cele mai mari cantități de grâu din lume – prețul pentru tona de grâu a ajuns în această săptămână la 289 de euro pe tonă.

Fermierii români care nu au vândut recolta în vară, au obținut acum un preț mai bun. Dintr-o fermă din Timiș sunt încărcate ultimele tiruri cu grâu, care costă cu 20-30% mai mult decât în vară.

„Chiar dacă prețul grâului a crescut, acest lucru nu se va transpune într-un profit mai mare pentru fermieri pentru că prețurile tuturor celorlalte imputuri a crescut foarte mult”, a spus un fermier.

„Grâul este astăzi undeva la 270 și astă-vară era undeva la 130-140, deci aproape că s-a dublat. Din păcate cel care suportă această mărire este consumatorul final. De obicei de creșterea acestor produse beneficiază cei care le tranzacționează și nu cei care le produc”, a transmis un agricultor.

Ultimele stiri