Pamantul e in DOLIU! O legenda a sportului MONDIAL A MURIT la doar 40 de ani!

Jonah Lomu, unul dintre cei mai mari jucători din rugby din istorie, a murit în această dimineață la numai 40 de ani.

Legenda All Blacks a fost găsită fără suflare în locuința sa din Auckland. Doctorul său a confirmat pentru presa neo-zeelandeză decesul său: ”Familia și prietenii săi sînt devastați. A fost ceva total neașteptat. Jonah și familia sa abia sosiseră din Marea Britanie azi-noapte, iar el a murit în această dimineață, în jurul orei 9 (n.r – marți, ora 22:00 în România)”.

Lomu fusese ambasadorul Heineken la Cupa Mondială de rugby, cîștigată de Noua Zeelandă la începutul lunii noiembrie.

În 1996 a fost diagnosticat cu sindromul nefrotic, un stadiu evolutiv al unor afecțiuni renale sau extrarenale care poate determina insuficiența renală. Lomu a recunoscut ulterior că știa de problemele sale încă din timpul Cupei Mondiale din 1995, însă a ținut totul secret.

A renunțat la sport abia în 2002, iar un an mai tîrziu avea nevoie de dializă de trei ori pe săptămînă. În vara lui 2004, neo-zeelandezul a fost operat, iar un an mai tîrziu revenea deja pe teren. Evoluțiile sale nu au mai fost însă la același nivel și, în 2007, s-a retras definitiv după ce nu a fost selecționat pentru Cupa Mondială.


Citeste si:

A murit unul din ANTRENORII LEGENDARI ai Romaniei!


lomu

În 2011, organismul său a început să respingă transplantul, iar Lomu avea nevoie de încă o operație. Ajunsese din nou la dializă, de 3 ori pe săptămînă cîte 6 ore!

Lomu a vorbit despre problemele sale de sănătate, iar visul său era să fie alături de copiii săi, Bradley (6 ani) și Dhyreille (5 ani), pînă se vor face mari. ”Țelul meu este să trăiesc pînă cînd băieții vor ajunge la 21 de ani. Nu există garanția că se va întîmpla asta, dar pe asta mă concentrez. E un lucru pe care orice părinte îl vrea. Tatăl meu a murit tînăr și asta te face să te gîndești”, spunea neo-zeelandezul pe 29 august.

Jonah e considerat „primul superstar din rugby-ul modern”, fiind urmat de nume precum Jonny Wilkinson, Bryan Habana, Tana Umaga, Richie McCaw sau Dan Carter. Marele comentator Bill McLaren spunea despre el că „e la fel de greu de placat ca o masă de snooker”.

„Țineți minte, rugby-ul e un sport de echipă. Vreau ca toți 14 să-i pasați balonul lui Jonah” scrisoare anonimă trimisă către NZ înaintea semifinalei de CM cu Anglia, 1995.