Acasă International Papa Francisc starneste noi controverse la Vatican: Se pot mantui ateii?

Papa Francisc starneste noi controverse la Vatican: Se pot mantui ateii?

21

Papa Francisc a starnit o controversa sugerand ca ateii se pot mantui daca au fapte bune, dar, pe fondul criticilor din partea specialistilor in Dogmatica, Vaticanul a clarificat ca ideea se refera la caracterul universal al mantuirii, adresata inclusiv ateilor, daca vin la credinta, in Biserica.

O partea a presei, in principal cea britanica si americana, a speculat ca, in cursul unei predici, Papa Francisc ar fi recunoscut ca si ateii se pot mantui daca pur si simplu indeplinesc conditia faptelor bune.

De fapt, Papa Francisc a spus: „Dumnezeu Tatal a realizat mantuirea (obiectiva – n.red.) prin Sangele lui Hristos, pentru noi toti; pentru toti, nu doar pentru crestini. Dumnezeu este si Parintele ateilor? Da, si al ateilor. Al tuturor! Suntem creati dupa asemanarea lui Dumnezeu, iar Jerfta lui Hristos ne-a mantuit pe toti (la nivel obiectiv – n.red)! Si toti avem datoria de a face binele. Porunca de a face binele este un sentiment al pacii. Daca fiecare dintre noi isi face partea sa, daca le facem bine altora, ne intalnim toti prin faptele bune, ajungem la o cultura a intalnirii. Trebuie sa ne intalnim facand bine. Iar daca unul nu crede si spune ca este ateu, prin facerea binelui se intalneste cu noi”.

Insa declaratia vaga a Papei a lasat loc speculatiilor, fiind criticata de specialisti in Dogmatica si de unii jurnalisti catolici.

Pe fondul interpretarilor, un purtator de cuvant al Vaticanului, Thomas Rosica, a explicat ca „faptele bune” nu sunt o conditie suficienta pentru mantuire.

„Ateii nu se mantuiesc. Cei care cunosc Evanghelia nu pot fi mantuiti daca nu au credinta si daca refuza sa intre in Biserica si sa ramana in Biserica”, a subliniat Rosica, citat de site-ul Attualissimo.it.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos