11.4 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATEParca ar INVIA! Savantii spun ca TRUPUL LUI LENIN arata din ce...

Parca ar INVIA! Savantii spun ca TRUPUL LUI LENIN arata din ce in ce mai bine!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ursoaica din Italia care a atacat si omorat un om va fi adusa in Romania

Rezervația Libearty de la Zărnești ar putea fi salvarea...

A murit Pele, cel mai mare fotbalist din toate timpurile

Legendarul fotbalist brazilian Pele, considerat de mulți drept cel...

Generatii de savanti rusi au petrecut aproape un secol punand la punct, in cele mai mici detalii, tehnici de conservare care au mentinut aspectul, textura si flexibilitatea corpului lui Lenin (10 aprilie 1870 – 21 ianuarie 1924). Anul acesta, autoritatile de la Moscova au inchis Mausoleul lui Lenin din Piata Rosie, pentru ca oamenii de stiinta sa poata pregati corpul pentru expunere publica, cu ocazia implinirii, pe 22 aprilie, a 145 de ani de la nasterea liderului comunist si fondator al Uniunii Sovietice.

leninResponsabilitatea pentru aspectul corpului lui Lenin revine unui institut cunoscut sub numele de Centrul pentru Cercetare Stiintifica si Educatie in Domeniul Tehnologiilor Biochimice din Moscova. Un grup de sase specialisti in anatomie, biochimie si chirurgie, supranumit „Grupul de la Mausoleu”, are ca responsabilitate principala conservarea in conditii optime a corpului lui Lenin. Pe langa corpul liderului comunist, specialistii mai au in grija si trupurile liderului vietnamez Ho Chi Min, al nord-coreanului Kim Il-sung si al fiului acestuia, Kim Jong-il.

Metodele rusesti se concentreaza pe mentinerea formei fizice a corpului – aspectul, forma, greutatea, flexibilitatea membrelor si supletea -, dar nu neaparat si a materiilor biologice originale. De-a lungul timpul, specialistii au creat o stiinta „cvasibiologica” care difera de alte metode de imbalsamare.

„Savantii sunt nevoiti uneori sa inlocuiasca bucati de piele sau tesut cu materiale plastice sau de alt tip, astfel ca, din punct de vedere al materiei biologice originale, corpul este din ce in ce mai putin ce era odata”, a declarat Aleksei Yurchak, profesor de antropologie sociala la Universitatea California Berkeley. „Acest lucru face ca procedurile sa fie total diferite de cele din trecut, cum ar fi mumificarea, al carei scop principal era pastrarea materialelor biologice originale, in timp ce forma corpului se modifica”, a mai spus Yurchak.

La moartea lui Lenin, in ianuarie 1924, cei mai multi lideri sovietici s-au opus ideii de pastrare a corpului lui Lenin mai mult decat o cerea obiceiul contemporan de expunere a cadavrului in public. Multi propusesera inhumarea intr-un mormant inchis, in emblematica Piata Rosie moscovita.

Conditiile meteo vitrege, cu temperaturi foarte scazute, au permis insa ca Lenin sa fie expus publicului pentru aproape doua luni, perioada in care multimile au putut veni sa aduca un ultim omagiu. Acest lucru le-a permis liderilor sovietici sa reevalueze ideea pastrarii corpului pentru o perioada mai indelungata. Pentru a evita orice asociere dintre ramasitele lui Lenin si relicve de natura religioasa, autoritatile au facut public faptul ca cercetatorii si stiinta sovietica sunt responsabile pentru conservarea si pastrarea trupului.

In cele din urma, liderii sovietici au ajuns la un acord si au acceptat sa incerce o tehnica experimentala de imbalsamare, dezvoltata de specialistul in anatomie Vladimir Vorobiev si biochimistul Boris Zbarsky. Primul experiment a durat de la sfarsitul lui martie 1924 pana in a doua jumatate a lunii iulie a aceluiasi an. Efortul celor doi a fost crescut din cauza ca medicul care efectuase autopsia lui Lenin sectionase deja principalele vase de sange din corp. Un sistem circulator intact ar fi ajutat la distribuirea lichidelor de imbalsamare in intreg corpul.

„Cercetatorii din «Laboratorul lui Lenin»”, dupa cum numeste Yurchak institutia responsabila, „au dezvoltat in cele din urma tehnici de microinjectare care utlizau un singur ac pentru a introduce fluide in anumite zone ale corpului, de preferinta in zone unde existau taieturi sau cicatrice anterioare”, a explicat Alexei Yurchak.

De asemenea, au creat un costum din cauciuc, cu doua straturi, pentru a mentine un mic strat de lichid de imbalsamare acoperind corpul lui Lenin in timpul perioadelor de expunere publica. Trupul este apoi imbracat intr-un costum obisnuit.

Corpul lui Lenin este re-imbalsamat anual, proces ce presupune scufundarea acestuia in solutii de glicerina, formaldehida (formol), acetat de potasiu, alcool, peroxid de hidrogen, acid acetic si acetat de sodiu. Fiecare sesiune dureaza circa o luna si jumatate.

Sursa: mediafax.ro

 

Ultimele stiri