Acasă ACTUALITATE Parlamentul a aprobat impozitarea pensiilor mai mari de 7.000 de lei cu...

Parlamentul a aprobat impozitarea pensiilor mai mari de 7.000 de lei cu 85%. ”Un pensionar nu poate fi mai special decât altul”

467

Parlamentul a decis miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%, inclusiv ale magistraților, polițiștilor și militarilor. Toate partidele parlamentare au votat pentru tăierea pensiilor speciale. Șansele ca acest proiect să se materializeze sunt mici dacă se ține cont de sugestia Curții Constituționale potrivit căreia orice demers legislativ referitor la pensiile speciale este neconstituțional. Dacă nu va fi contestată la CCR, legea merge la promulgare.

UPDATE: Tăierea pensiilor speciale a fost votată de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Au fost 307 voturi „pentru” și unul „împotrivă”. Dacă nu va fi contestată la Curtea Constituțională, legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. Reamintim că în urmă cu o săptămână Curtea Constituțională a decis că orice demers referitor la pensiile speciale este neconstituțional, în Motivarea Deciziei privind Legea abrogării pensiilor speciale.

Singurul deputat care nu a votat „pentru” este Dorel Căprar, exclus din PSD și înscris din luna mai în Partidul Puterii Umaniste (social-liberal).

„Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate, iar cele care depășesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, urmare a unui amendament inițiat și susținut de PNL și PSD. În mod similar vom acționa și mâine în ceea ce privește pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtatată orice inechitate socială între pensionari.

PNL a susținut întotdeauna principiul contributivității, că un pensionar nu poate fi mai special decât altul. Amendamentul depus obligă PSD să rupă frăția cu pensiile speciale. Propunerea de impozitare a fost luată prin consens de liderii de grup, iar modalitatea de legiferare respectă deciziile Curții Constituționale, care spun că pensiile speciale nu pot fi anulate, dar pot fi impozitate. Astăzi se mai îndeplinește o promisiune a PNL făcută în perioada camapaniei electorale, când am promis oamenilor echitate socială și tăierea pensiilor speciale”, a afirmat Florin Roman, liderul deputaților PNL.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos