Acasă ACTUALITATE Penibil: Grindeanu da vina pe greaua mostenire, de parca nu tot PSD-ul...

Penibil: Grindeanu da vina pe greaua mostenire, de parca nu tot PSD-ul a fost la guvernare ani de zile!

Acest sistem a fost subfinanțat, transmite ministrul Transporturilor, Sorin Grindenau, după accidentul feroviar de la Galați.
Poziția ministrului Transporturilor.

„Standardele tehnice trebuie asigurate, astfel încât astfel de tragendii să nu se mai repete. De zeci de ani – și subliniez asta – acest sistem a fost subfinanțat, dar nu numai subfinanțat, aceasta fiind o realitate pe care nu putem să o negăm. Rolul unui ministru e să se asigure că se fac investiții în infrastructura feroviară. Sunt foarte multe lucruri de făcut! Zeci de ani de subfinanțare ne-au dus în această situație”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în cadrul unei conferințe de presă.

„Locomotiva care a cauzat accidentul de sâmbătă a ieșit din revizie tehnică din depoul Ploiești în dimineața acelei zile. În dimineața acelei zile acastă locomotivă a ieșit din revizie tehnică. Restul datelor se vor clarifica. Aceste date sigur vor fi luate în considerare de către anchetatori”, a mai punctat Grindeanu.

Ce spune Poliția

În urma verificărilor preliminare efectuate de poliţişti în cazul accidentului feroviar de sâmbătă de la Galaţi, soldat cu decesul unei persoane şi rănirea altor trei, s-a stabilit că acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h, iar din declaraţia mecanicului reiese că locomotiva s-a accelerat brusc şi că el a încercat să acţioneze sistemul de frânare, dar nu a mai funcţionat. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunile de distrugere sau semnalizare falsă, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs acest tragic eveniment feroviar, transmite Agerpres.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi a venit cu precizări legate de accident. ”La data de 25 martie 2023, la ora ora 19,19, un vagon de călători etajat, care se afla garat la linia nr. 4 din Staţia CF Galaţi în aşteptarea formării garniturii trenului pentru ruta Galaţi – Mărăşeşti, a fost lovit frontal de locomotiva care urma să tracteze garnitura, condusă de mecanicul de serviciu, un bărbat cu vârsta de 49 ani, din municipiul Tecuci. A rezultat deformarea vagonului în partea de impact şi deplasarea acestuia cu circa 80 metri. În momentul producerii evenimentului, în vagonul de călători se afla partida trenului, formată din şeful de tren, o femeie cu vârsta de 53 de ani, conductorul de tren, un bărbat cu vârsta de 47 de ani, precum şi un călător, un bărbat, cu vârsta de 53 ani din comuna Piscu, judeţul Galaţi”, precizează IPJ.

Ca urmare a coliziunii, atât mecanicul de locomotivă, cât şi cele trei persoane aflate în vagon au suferit leziuni, călătorul a rămas încarcerat, iar femeia a intrat în stop cardio-respirator. După intervenţia echipelor de descarcerare de la ISU Galaţi şi acordarea primului ajutor, toate cele patru victime au fost transportate de către echipajele SMURD la UPU din cadrul Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi. Din cauza leziunilor produse, femeia a decedat. ”S-a efectuat cercetarea la faţa locului de către poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi, iar din verificările preliminare s-a stabilit că acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h, iar din declaraţia mecanicului reiese că locomotiva s-a accelerat brusc şi că a încercat să acţioneze sistemul de frânare, dar acesta nu a mai frânat”, arată sursa citată.

Celelalte trei persoane au rămas internate în spital, cu diferite leziuni, fiind în stare stabilă. Mecanicul şi conductorul de tren au fost testaţi cu aparatul alcooltest Drager, rezultatele fiind negative.

La faţa locului s-au prezentat pentru efectuarea de verificări reprezentaţi ITM, AGIFER, Revizoratul Regional SC şi SRTFC Galaţi.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentDezastru în Transporturi de când a venit Grindeanu: Accidente mortale în lanț pe calea ferată și autostrăzi
Articolul următorNu ne mai facem bine: Politistul anului 2022 retinut pentru luare de mita!