Acasă ACTUALITATE Perchezitii la sediul Carrefour! Investigatie privind practicile sale comerciale!

Perchezitii la sediul Carrefour! Investigatie privind practicile sale comerciale!

9

Birourile Carrefour din Massy, la sud de Paris, au fost percheziţionate săptămâna aceasta de autorităţi, ca parte a investigaţiei privind practicile sale comerciale, a anunţat duminică al doilea retailer mondial după Wal-Mart, transmite Reuters. 

Anunţul vine după ce în ultimele săptămâni fermierii francezi şi-au înmulţit protestele, solicitând noi ajutoare şi reforme pentru a le atenua dificultăţile. Franţa, principala putere agricolă din UE şi cel mai mare beneficiar de subvenţii agricole, a anunţat luna trecută noi ajutoare în valoare de 290 milioane de euro pentru crescătorii de animale, care se vor adăuga sutelor de milioane de euro promise anul trecut după valul de proteste din vară.

Fermierii francezi acuză şi presiunile agresive privind preţurile din partea retailerilor.

„Pentru Carrefour este extrem de importantă aplicarea actualelor reglementări şi dacă s-au făcut greşeli, compania va adopta măsurile necesare”, se arată în comunicatul retailerului francez, citat de Agerpres.ro.


Citeste si:

Criza le umfla conturile: Profitul Carrefour a crescut de peste trei ori in 2012!

Vanzarile Carrefour s-au mai inviorat. Compania raporteaza cifre in crestere


Într-o declaraţie comună publicată vineri, ministrul Agriculturii, Stephane Le Foll, şi cel al Economiei, Emmanuel Macron, au avertizat industria alimentară şi retailerii să nu ceară fermierilor preţuri mai scăzute şi au reamintit că firmele la care se descoperă practici comerciale abuzive pot fi amendate cu până la 5% din venituri.

Guvernul francez nu poate impune industriei alimentare şi retailerilor cât să le plătească fermierilor dar a majorat numărul inspectorilor de la DGCCRF (Direcţia Generală a Concurenţei, Consumului şi a Înlăturării Fraudei) pentru a verifica dacă sunt urmate procedurile legale cerute la negocierea contractelor.

„Pe fondul dificultăţilor cu care se confruntă crescătorii de animale din Franţa, miniştri le-au explicat clar reprezentanţilor industriei alimentare şi retailerilor că nu va fi acceptabil ca în 2016 negocierile comerciale să ducă la preţuri mai scăzute, în special la produsele lactate”, se arată în declaraţie comună a miniştrilor Agriculturii şi Economiei. Oficialii au adăugat că sunt pregătiţi să înăsprească reglementările dacă acest obiectiv nu va fi îndeplinit şi că au demarat un audit al sectorului alimentar.

„DGCCRF va controla cum decurg negocierile astfel încât orice practici abuzive să fie imediat sancţionate”, au afirmat Stephane Le Foll şi Emmanuel Macron.

Carrefour a cerut furnizorilor să accepte preţuri mai scăzute, ca o precondiţie pentru începerea negocierilor, iar ministrul Economiei a avertizat că aceste practici ar putea fi sancţionate în instanţă, susţine publicaţia franceză Le Figaro.

Acţiunile Carrefour, grup prezent şi în România, au scăzut săptămâna trecută cu 7%, iar în ultimele trei luni au înregistrat un declin de 24%.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos