23 C
București
vineri, iulie 19, 2024
AcasăStirea zileiPerformanta EXTRAORDINARA! Un cercetator roman a fost premiat cu OSCARUL PENTRU STIINTA...

Performanta EXTRAORDINARA! Un cercetator roman a fost premiat cu OSCARUL PENTRU STIINTA in SUA!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Este primul român care a luat „Oscarul inventicii”, în Statele Unite ale Americii, împreună cu echipa de cercetători din care face parte. Flaviu Turcu a fost recrutat în 2010 de unul dintre cele mai importante laboratoare de cercetare de peste Ocean: Pacific Northwest National, care ţine de Departamentul Energiei din Statele Unite ale Americii. Flaviu Turcu a dezvoltat tehnologia RMN care permite evaluarea eficienţei stocării dioxidului de carbon în subteran în scopul protejării mediului.

În urmă cu cinci ani, Pacific Northwest National Laboratory a strâns cinci specialiști, printre care și clujeanul Flaviu Turcu. Echipa a construit în doi ani și jumătate un recipient care recreează condițiile din subteran şi care estimează şi temperaturile şi presiunea la care ar fi supuse gazele. Proiectul a fost finanțat cu 30 de milioane de dolari de Departamentul Energiei din SUA, în scopul de a combate schimbările climatice din ultimele zeci de ani, scrie digi24.ro.

„Gazele cu efect de seră au impact puternic în schimbarea climatului. Până în 2050 este posibil să trecem cu 3,5 grade Celsius în medie peste valoarea din urmă cu 200 și ceva de ani”, spune lector univ. dr. Flaviu Turcu, profesor la Facultatea de Fizică a UBB.

Întors în România, profesorul universitar Flaviu Turcu a adus în laboratoarele Centrului Național de Rezonanță Magnetică din cadrul Universității Babeș-Bolyai un suflu nou. Foștii săi profesori văd reușita tânărului ca pe o încurajare pentru viitorii cercetători din România.


Citeste si:

Roman premiat de NASA pentru un proiect revolutionar pe plan mondial!

Merita felicitata de toata Romania! La doar 14 ani Laura-Maria a fost PREMIATA de NASA si UNESCO! ”Are o inteligenta mult peste medie!”


Ceea ce îl caracterizează pe Flaviu spre deosebire de alți excelenți și foarte buni cercetători pe care îi avem este că are un spirit practic deosebit”, spune Simion Simon, directorul Institutului de Cercetări Experimentale în Bio-Nano-Științe

Această invenţie le-a adus unul din cele o sută de premii anuale acordate tehnologiilor revoluţionare care ajung să îmbunătăţească viaţa omului. R&D100 Awards sunt cunoscute și sub titulatura de „Oscarurile Inventicii”. În 2015, au candidat la acest premiu 1.000 de proiecte. În ultimii 50 de ani, premii R&D100 au fost acordate unor tehnologii revoluționare precum bancomatul şi ecranul LCD, ori medicamentelor pentru tratarea cancerului.

Ultimele stiri