8.7 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăSocialPersoanele cu handicap pot beneficia de rovinieta gratuita! Afla cum

Persoanele cu handicap pot beneficia de rovinieta gratuita! Afla cum

in:

Stiri pe acelasi subiect

Posesorii de autoturisme sunt obligati sa achite rovinieta pentru a putea folosi reteaua de drumuri nationale din Romania. Insa legea prevede ca persoanele cu handicap si persoanele care le au in ingrijire sunt scutite de la plata acesteia. Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 15/2002, plata tarifului de utilizare a retelei drumurilor nationale din Romania (sau, pe scurt, rovinieta) ofera dreptul de a circula cu autoturismul pe aceasta, pe o anumita perioada de timp. Rovinieta se achita atat de catre romani, cat si de catre straini.

rovinieta

Persoanele cu handicap care detin autoturisme adaptate handicapului, dar si persoanele care le au in ingrijire pot beneficia de scutirea de la plata rovinietei, dupa cum este stabilit prin Legea nr. 448/2006. Procedura prin care aceste persoane pot obtine gratuit rovinieta este detaliata in normele pentru aplicarea legii.

Astfel, pentru obtinerea rovinietei, trebuie depusa o cerere, impreuna cu copii dupa urmatoarele documente:

  • documentul care atesta incadrarea in grad de handicap;
  • actul de identitate;
  • certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului.

Cererea si celelalte documente se vor depune la primaria din localitatea de domiciliu/resedinta sau la directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene/locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.

Conform normelor, cererile depuse la primarii sunt centralizate si apoi trimise, pana in data de 10 a lunii urmatoare, catre directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului. La directiile generale, toate cererile sunt centralizate lunar si apoi trimise, pana in data de 20 a lunii urmatoare, catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Dupa aceea, CNADNR elibereaza rovinietele solicitate si le trimite, pana in ultima zi lucratoare a lunii, catre directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului. Tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale este diferentiat in functie de tipul vehiculului. In cazul autoturismelor, valabilitatea rovinietei poate fi de sapte, 30, 90 de zile sau de un an.

In afara de scutirea de la plata rovinietei pentru persoanele cu handicap (care au autoturisme adaptate handicapului) si pentru persoanele care le au in ingrijire, OG nr. 15/2002 prevede si alte exceptii. Mai precis, sunt exceptate de la plata rovinietei vehiculele detinute in proprietate sau folosite in baza unui drept legal de:

  • unitatile Ministerului Apararii Nationale, ale Serviciului Roman de Informatii, ale Serviciului de Informatii Externe, ale Serviciului de Telecomunicatii Speciale si ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor;
  • unitatile Ministerului Afacerilor Interne;
  • serviciile de ambulanta;
  • serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta;
  • CNADNR;
  • Serviciul de Protectie si Paza;
  • Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania.

Totodata, exceptate sunt si vehiculele folosite exclusiv in transportul public local de persoane prin servicii regulate, pe raza teritorial-administrativa a unei localitati, dar si vehiculele istorice. In cazul vehiculelor enumerate mai sus, obligatia de a solicita inscrierea acestora in baza de date ca fiind exceptate de la plata rovinietei revine celor care le folosesc.

Sursa: Avocatnet

Ultimele stiri