Aproximativ 100.000 de credinciosi s-au inchinat la racla cu sfintele moaste la Catedrala Mitropolitana, pana vineri dupa-amiaza, in timp ce la rand asteapta alte 12.000 de persoane, relateaza News.ro.

In cursul zilei de vineri, afluxul de pelerini la Catedrala Mitropolitana din Iasi a crescut constant, astfel ca, in cursul dupa-amiezii, randul masura un kilometru si jumatate. Peste 12.000 de oameni se afla la coada pe strazile din jurul catedralei, pentru a ajunge sa se inchine la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar timpul de asteptare ajunge la opt ore.

De marti, cand a inceput pelerinajul si pana vineri dupa-amiaza, au trecut pe la racla aproximativ 100.000 de credinciosi.

Autoritatile se asteapta ca numarul de oameni care vin la Catedrala din Iasi sa creasca in acest sfarsit de saptamana.

Pe strazile din oras sunt parcate zeci de microbuze si autocare, iar grupuri de credinciosi sositi din intreaga tara se indreapta catre centrul orasului.

In cele patru zile de pelerinaj, 180 de oameni au avut nevoie de ingrijiri medicale, iar 16 persoane au fost transportate la spital cu diverse afectiuni.

Anul acesta, pelerinii care vin la Iasi sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se pot inchina si la moastele Sfintei Intai Mucenite si Intocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Manastirea Neamt.

Sfanta Liturghie este programata, sambata,  si se va desfasura in fata Catedralei Mitropolitane, pe pietonala Stefan cel Mare.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

Sursa: Hotnews.ro