30 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăEconomiePETROM a devenit afacere de familie! Firma sotiei directorului de comunicare vinde...

PETROM a devenit afacere de familie! Firma sotiei directorului de comunicare vinde publicitate pentru toata compania!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Publicitatea de la Profit.ro şi News.ro se vinde prin firma „Ead.Ro Interactive”, deţinută, în prezent, de Raduly Ramona-Cristina, care a figurat ca propunere de administrator pentru Profit.ro Publishing, în locul jurnalistei Oana Osman, însă acţionarii au respins-o, potrivit unor surse din piaţă.

Interesante sunt, însă, legăturile de business ale doamnei Raduly Ramona-Cristina, care ajung până la familia lui Dan Pazara, director de comunicare al OMV Petrom.

Cristina Pazara, soţia lui Dan Pazara, a înfiinţat firma „Ead.Ro Interactive”, în martie anul trecut, alături de Raluca Nicoară, care, potrivit unor surse din piaţa media, este rudă cu Orlando Nicoară, managerul proiectelor Profit.ro şi News.ro. Pe 8 octombrie 2015, Cristina Pazara şi Raluca Nicoară au decis să se retragă, făcând rocada cu Raduly Ramona-Cristina. Aceasta din urmă este asociată cu Cristina Pazara în firma „Digital Bus”. Această rocadă a avut loc la circa o lună de la lansarea Profit.ro, ceea ce sugerează că, eventual, retragerea a urmărit să evite oficial un posibil conflict de interese: în cazul contractării reclamelor Petrom pe platforma Profit. ro, această tranzacţie ar fi avut drept protagonişti pe cei doi soţi – Dan Pazara, care în calitate de director de comunicare la OMV Petrom eventual are un cuvânt de spus în departamentul de marketing al Petrom şi agenţia „Ead.Ro Interactive”, unde soţia sa a fost acţionar, scrie bursa.ro.
La rândul său, Raluca Nicoară, acţionară şi ea la „Ead.Ro Interactive”, ar fi încheiat, în mod simetric, contracte cu Profit.ro, unde ruda sa, Orlando Nicoară era manager.
Cum s-ar zice, o afacere între familii!
Apariţia bruscă a asociatei Raduly Ramona Cristina în locul celor două (Cristina Pazara şi Raluca Nicoară) te duce cu gândul că, de fapt, ea este un paravan şi că relaţia de mai înainte eventual persistă, dar rămâne ascunsă.
Rugat să îşi exprime punctul de vedere asupra acestor informaţii şi asupra zvonurilor care circulă privind controlul exercitat de familia Pazara asupra site-urilor Profit.ro si News.ro, printr-o firmă de vânzări, Dan Pazara, directorul de comunicare al OMV Petrom, ne-a transmis: „Informaţiile dumneavoastră sunt complet false. Nici eu, nici soţia mea nu suntem acţionari la Profit.ro sau la News.ro. Nu există niciun conflict de interese”.
După cum se vede, Dan Pazara neagă totul, în bloc, nefăcând distinc¬ţia între speculaţie, zvonuri şi informaţie.
Informaţiile noastre sunt din Monitorul Oficial şi site-urile profit.ro şi news.ro.
Aşadar, informaţiile noastre nu pot fi „complet” false, decât dacă ele au fost raportate fals către Monitorul Oficial, ceea ce ar însemna că Dan Pazara ne dezvăluie lucruri mult mai grave.
Profit.ro şi News.ro sunt două canale media unde au ajuns foştii angajaţi (jurnalişti şi marketing) de la Mediafax Group. Pe la colţuri, s-a zvonit că în spatele celor două publicaţii s-ar afla ori Adrian Sârbu, ori Sebastian Ghiţă, ori Sorin Ovidiu Vântu sau chiar unele bănci.
Interesant este, însă, că premierul Dacian Cioloş şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu au girat unele din acţiunile acestor produse media, precum Conferinţa „Strategia de dezvoltare a României, regionalizare si convergenţa la euro”, organizată în martie de publicaţia online Profit.ro ,cu suportul Minis¬terului Economiei, Comerţului şi Relaţiei cu Mediul de Afaceri. De altfel, poate actualul secretar de stat Sorana Baciu, din Ministerul Economiei, a lucrat în cadrul OMV Petrom, ca director de strategie, timp de şapte ani, mai scrie bursa.ro.
* Secretarul general ROPEPCA, din care face Petrom, are emisiune zilnică la Profit.ro
O altă curiozitate legată de cele două publicaţii media este şi emisiunea zilnică de 30 de minute pe care o realizează jurnalistul Dan Apostol, care ocupă, de ceva vreme, funcţia de secretar general al ROPEPCA, organizaţie care a fost înfiinţată, potrivit site-ului de prezentare, pentru a consolida imaginea sectorului onshore de explorare şi producţie a ţiţeiului şi gazelor naturale din România, precum şi pentru a întări relaţiile sale şi comunicarea cu statul, guvernul, autorităţile regionale şi locale, agenţiile naţionale şi publicul larg. OMV Petrom face parte din această organizaţie.
Firma Profit.ro Publishing a fost fondată de cinci acţionari: patru jurnalişti (Oana Osman, fost redactor şef Capital, Cristi Popa, fost redactor-şef Ziarul Financiar, şef al departamentului economic al Mediafax, Ovidiu Tempea, ex senior editor Mediafax, şi Thomas Dincă, ex senior editor Mediafax), cu câte 0,39% din acţiuni, şi Andreas Fuhrman, cu o deţinere de 98%.
Pe 15 octombrie 2015, în acţionariat a intrat şi Paula Dobrescu, cu un pachet de 15%, în schimbul sumei de 440.000 lei.
Capitalul Profit.ro Publishing este format din acţiuni la purtător, astfel că structura acţionariatului putea oricând suferi modificări. Voci din piaţă vorbesc că firma este acum controlată de managerul Orlando Nicoară, fostul director general „Mediafax Group”, care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani, în dosarul lui Adrian Sârbu. Unele surse susţin că acesta s-a prezentat, la ultima Adunare Generală, cu un pachet de peste 50% din acţiunile companiei.
Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, Paula Dobrescu urmează să iasă din proiectul Profit.ro. Se pare că nici Oana Osman nu mai deţine acţiuni la Profit.ro.
Totodată, alţi doi acţionari au dat compania în judecată. Tribunalul Bucureşti a înregistrat, pe 17 august, cererea lui Ovidiu Tempea şi pe ce a lui Cristi Popa de chemare în judecată a Profit.ro Publishing, aceştia contestând deciziile de concediere.
Ziarul „BURSA” a scris, vineri, că Profit.RO Publishing are res¬tanţe la stat de aproximativ 50.000 de euro, la numai un an de la lansarea platformei Profit.ro, iar „N.RO Agenţia de ştiri” SRL, care administrează agenţia News.ro, are datorii la buget de 23.000 de euro, reprezentând, în ambele cazuri, asigurări de sănătate, asigurări de şomaj şi asigurări sociale.

Ultimele stiri