10.5 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăEconomiePomenile electorale ale PSD au ajuns la fundul sacului! Primarii PSD din...

Pomenile electorale ale PSD au ajuns la fundul sacului! Primarii PSD din toata tara au fost informati OFICIAL ca nu mai sunt bani la buget!

in:

Stiri pe acelasi subiect

N-au trecut nici trei luni de cand Liviu Dragnea s-a lăudat că va aduce foarte mulți bani europeni în România. Doar că guvernul PSD și-a anunțat primarii că nu are bani pentru cofinanțare. Astfel că nu pot fi depuse proiectele pentru bani europeni.

Când o primărie depune o cerere de finanțare a unor lucrări (de exemplu apă canal) pentru finanțare europeană este obligată să participe cu o anumită sumă. De obicei primăriile sărace nu au o astfel de sumă. Iar primăriile mari fac proiecte mari și nu au nici ele sumele pentru cofinanțare. Așa că toate primăriile cer ajutor de la Guvern. Iar Guvernul le spune că nu are bani. Proiecte europene sau salarii la bugetari?

Surpriză pentru primarii reuniţi la o şedinţă cu mai mulţi membri ai Guvernului. În timp ce edilii cereau o Ordonanţă de Urgenţă prin care să primească bani de la Trezorerie pentru cofinanţarea proiectelor europene, vicepremierul Sevil Shhaideh a venit cu alt mesaj, informează digi24.ro. Nu mai sunt bani, pentru că plafonul de împrumut de la nivel naţional a fost epuizat. Ministrul de Finanţe promite însă că va găsi soluţii.

Guvernul nu mai are bani pentru cofinanţarea proiectelor europene derulate de administraţiile locale. Primarii cer, însă, rezolvarea acestei probleme.

Robert Negoiță, președinte AMR: „Pentru contractele finanţate, contractele de finanţare pe POR, mai daţi o ordonanţă pentru CO şi prefinanţarea din Trezorerie? Este foarte important, tocmai pentru că am văzut că v-aţi propus să atragem anul acesta bani europeni mulţi şi ne ajută foarte mult. Este esenţial”.

La cerinţele edililor, Guvernul ridică din umeri. Asta şi pentru că acordarea acestor bani ar putea duce la depăşirea deficitului de 3% asumat de România.

Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltprii Regionale: „Ministerul a iniţiat deja un proiect de act normativ cu privire la acordarea unor împrumuturi din Trezorerie. Singura, singurul impediment în acest moment este plafonul de împrumut de la nivel naţional care înţelegem că anul acesta a fost atins, este epuizat”.

Şi în aceste condiţii, primăriile nu-şi pot depune proiectele.

Robert Negoiţă, preşedinte AMR: „Păi şi noi nu mai luăm bani europeni acum? Cum dezvoltăm proiectele europene dacă nu ne ajutaţi cu cofinanţare şi prefinanţare.

Salvarea ar putea veni de la Ministerul de Finanţe.

Viorel Ştefan, ministru de Finanţe: „E în studiu la direcţia de Trezorerie şi datorie publică şi sperăm să venim cu o veste bună”.

Robert Negoiţă, preşedinte AMR: Doamne ajută.

Anul trecut, Guvernul Cioloş a acordat, prin ordonanţă de urgenţă, 400 de milioane de lei pentru finanţarea proiectelor începute de autorităţile locale prin Programul Operaţional Regional.

Ultimele stiri