PONTA FACE CURATENIE IN PARTID! Sova, Vanghelie si Ghita, suspendati din toate functiile!

Presedintele PSD, Victor Ponta, a inceput sa faca curatenie in partid. Dupa sedinta Biroului Permanent National, Ponta a anuntat ca Dan Sova, Marian Vanghelie si Sebastian Ghita sunt suspendati din toate functiile detinute in partid.

victor ponta

 „Este foarte clar ca exista prejudicii de imagine, ca oamenii acestia sunt colegii nostri, dar trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru lucruri care nu au de a face cu campania electorala in mod direct si ca, din acest punct de vedere, sunt suspendati din toate functiile din partid. Este o decizie pe care a luat-o Biroul Permanent National. Evident ca am propus acest lucru si am discutat cu acesti colegi ai mei, pentru ca vreau ca PSD sa fie, in continuare, cel mai puternic partid din tara si cel mai disciplinat, mai ordonat si cel mai responsabil”, a spus Ponta, in conferinta de presa organizata dupa sedinta BPN al PSD.

Inaintea sedintei PSD, Victor Ponta, intrebat ce sanctiuni se impun in cazul social-democratilor a caror discutie a fost surprinsa in stenogram, a raspuns : „Deocamdata facem un pic de ordine si disciplina”.

Astfel, potrivit art. 27, alineatul (1) din Statutul PSD, calitatea de membru al PSD se pierde prin demisie, radiere, excludere sau inscriere in alt partid.

Mai mult, potrivit articolului. 28, alineatul (1), calitatea de membru al PSD inceteaza prin autosuspendare, decizie personala luata in situatia in care calitatea de membru de partid a acestuia devine incompatibila cu o functie sau cu o demnitate publica pe care urmeaza sa o ocupe.

Articolul 31 este cel care vorbeste despre sanctiunile care li se aplica membrilor PSD care au savarsit abateri de la prevederile Statutului ori care prin activitatea sau comportamentul lor aduc prejudicii partidului li se aplica, in functie de gravitatea acestora.

Prima sanctiune este avertisment – care este o sanctiune pentru membrul de partid adoptata de catre Biroul organizatiei locale din care face parte sau sanctiune pentru membrul de partid care ocupa o functie in cadrul organelor de conducere ale partidului de la toate nivelurile, adoptata de organul de conducere respectiv.

Suspendarea pe timp limitat din functia pe care o detine in cadrul unui organ de conducere a partidului este o alta sanctiune, care e propusa de organul de conducere din care face parte si aprobata prin hotarare a conducerii ierarhic superioara.

A treia sanctiune este retragerea sprijinului politic, permanent sau temporar, pentru functiile de parlamentar, europarlamentar, presedinte al Consiliului Judetean, primar, viceprimar, precum si pentru functiile numite in cadrul autoritatilor administratiei publice centrale sau locale, pentru care membrul respectiv a beneficiat de sustinerea politica a partidului.

A patra sanctiune este excluderea, aceasta fiind aplicata prin hotarare a Biroului organizatiei locale din care face parte membrul de partid care detine o functie in cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizatiei PSD. Acesta poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de catre organul de conducere ierarhic superior.

Exista prevazuta, de asemenea, in statut si sanctiunea de suspendare pe o perioada de 6-12 luni din calitatea de membru al partidului.

 ”Ma bucur ca ati revenit la PSD, trebuia sa trec si eu mai des pe aici in ultima vreme”, le-a mai spus Ponta jurnalistilor, dupa care a intrat in sediul PSD.

La plecare, Dan Sova a fost dus cu masina pana la usa din spatele cladirii, pe unde a intrat, evitand astfel jurnalistii.

Sursa: Mediafax