6.6 C
București
marți, martie 19, 2024
AcasăEconomiePremierul Cîțu: Statul este o frana in economie. Avem 30 de ani...

Premierul Cîțu: Statul este o frana in economie. Avem 30 de ani de socialism cu fata umana

in:

Stiri pe acelasi subiect

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Roboti umanoizi care „vor transforma lumea” in urmatorii doi ani

Rapiditatea cu care evolueaza lumea este uimitoare, iar de...

Toti porcii sunt pe tiktok si facebook! Se vand intre 16 si 21 de lei in viu

Pentru cei care asteapta cu nerabdare sarbatorile de iarna...

Premierul Florin Citu a declarat, joi, la dezbaterea cu tema ”Recuperarea post-pandemie si drumul spre o noua economie” ca „statul este o frana in dinamica activitatii economice”. „Avem 30 de ani de socialism cu fata umana. De la Iliescu ni se trage problema”, a subliniat Citu.

„Statul este o frana in dinamica activitatii economice. Avem 30 de ani de socialism cu fata umana. De la Iliescu ni se trage problema. Si de la ideea lui ca proprietatea privata e un moft. Sunt mai multe reforme pe care le-am anuntat, dar primul pas il facem cu blocarea cresterilor salariale in sectorul public si apoi cu o noua lege a salarizarii”, a declarat premierul.

„Sunt companii care trebuie restructurate: CFR Marfa, CFR Calatori, companii din domeniul Sanatatii… toate trebuie curatate pentru ca statul sa nu mai fie o frana. Dupa 30 de ani de incercari, trebuie sa avem curaj si sa spunem ca in cazul unor companii nu se mai poate merge asa mai departe”, a adaugat premierul.

Alte declaratii ale premierului:

E drept ca sunt anumite sectoare care au acces mai greu la finantare, dar intentionam sa intervenim printr-o serie de instrumente. Agricultura este un asemenea sector care in prezent are acces mai dificil la creditare. Ne gandim la un instrument in genul asigurarii pentru seceta. Este un produs care exista si nu prea in Romania si vom incerca sa facem asa incat sa venim sa sustinem de la buget cheltuiala celor care au probleme cu acest fenomen. Apoi ne gandim la programul AgriInvest, pe modelul IMMInvest. Daca va fnctiona, vom mari plafonul Mai sunt si agentiile de turism , domeniu in care lucram pentru a gasi solutii de finantare.

Am mai spus ca managerii companiilor de stat trebuie sa spuna clar daca pot si vor. Daca nu pot vor veni altii pentru ca nu putem merge din buget in buget cu aceeasi povara; arierate, datorii care produc dobanzi etc.

Managerii pun presiune pe guvern sa vina cu mai multe masuri. Aici putem sa dezbatem ideologic dar si pe constrangerile bugetare. Eu anul trecut am luat decizia de a folosi garantii in loc de ajutoare de stat mai mult pentru a sustine economia si cred ca a fost o decizie buna. Pentru ca asa puteam sa ne asiguram ca cei care acceseaza aceste facilitati sunt cei care vor reusi sa ramana in picioare dupa aceasta criza. Incercam cumva sa pastram acele sectoare din economie care pot care sunt consolidate si pot sa mearga mai departe si sa nu sustinem acele sectoare care sunt neproductive.

Avem nevoie de o economie care sa functioneze pentru ca doar asa putem sa platim costul pandemiei. Avem nevoie de increderea investitorilor ca sa poata sa ne finanteze.

Daca ne uitam la cifre versus perceptie, Romania a trecut prin aceasta criza, care continua, nu s-a terminat, mai bine decat se asteptau oricine, decat estimarile noastre, decat estimarile oricui si asta datorita faptului ca a fost un mix. Masurile au venit la timp, dar in acelasi timp si in economie si prin intermediul bancilor s-au dus foarte bine aceste masuri, dar si reactia ecomomiei a fost buna, a fost un mix de lucruri

Anul trecut am apropat o OUG prin care am creat o motivatie pentru companii sa isi creasca capitalele proprii sa devina pozitive ca sa poata dupa aceea sa se imprumute mai bine. Cred ca informatiile pentru perioada prin care trecem sunt foarte bune, dar nu trebuie sa uitam acest lucru, vorbim de o incredere a managerilor care este aproape jumatate din acest index, in perioada prin care trecem este cea mai mare crestere din ultima suta de ani, iar pe mine ma bucura acest lucru, sa vedem si o evolutie pozitiva a acestei increderi. Si da, este adevarat se vad ca managerii pun presiune pe guvern sa vina cu mai multe masuri. Aici trebuie sa dezbatem si ideologic, dar si pe constrangerile bugetare

Anul trecut am luat decizia de a folosi garantii in loc de ajutoare de stat, mai mult pentru a sustine economia si cred ca a fost o decizie buna pentru ca asa puteam sa ne asiguram ca cei care acceseaza aceste facilitatii sunt cei care cred ca vor ramane in picioare dupa aceasta criza. Incercam cumva sa pastram acele sectoare din economie care pot sa mearga mai departe si sa nu sustinem sectoare din economie care sunt neproductive.

Ultimele stiri