Acasă Angajari Premierul Cîțu taie în carne vie: Pensiile speciale pentru primari si alti...

Premierul Cîțu taie în carne vie: Pensiile speciale pentru primari si alti alesi locali – ANULATE pentru 2021. Salariile bugetarilor – INGHETATE!

697

Premierul Florin Citu a adoptat, miercuri seara, mai multe ordonante de urgenta printre care se afla si cea de amanare a platii pensiilor speciale pentru primari si alti alesi locali.

„Daca acest OUG nu ar fi avut loc, de la data de 1 ianuarie 2021 toti alesii locali ar fi beneficiat de Pensie Speciala. Cu alte cuvinte randurile pensionarilor speciali ar fi fost ingrosate cu zeci de mii de fosti si actuali primari, sefi de consilii judetene si adjunctii lor”, a mentionat deputatul USR PLUS Filip Havarneanu.

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Cseke Attila, a declarat ca acordarea pensiilor speciale pentru alesii locali a fost amanata cu un an, iar aceasta prevedere este cuprinsa in ordonanta de urgenta privind masurile pentru bugetul pe anul 2021.

Ministrul Dezvoltarii a mentionat, intrebat daca au existat discutii cu primarii inainte de a se adopta ordonanta de urgenta, ca aceasta discutie „trebuie sa porneasca de la niste realitati”.

„Realitatea este urmatoarea, ca acest Guvern, Guvernul Citu, s-a format in 23 decembrie, seara. Este extraordinar de greu sa respecti un termen de consultare de zece zile, cand sfarsitul anului este peste opt zile si cand aceste masuri care au fost prezentate trebuie luate inainte de 31 decembrie, pentru ca altfel impactul bugetar si toate consecintele sunt cele pe care le cunoasteti. Ne vom stradui, in mod evident, pentru respectarea acestor termene de avizare, inclusiv catre structurile asociative ale autoritatilor locale, dar astazi pot sa spun ca a fost o situatie speciala, din acest punct de vedere, pentru ca acum zece zile nu am avut Guvern cu puteri depline”, a afirmat el.

O alta ordonanta prevede ca salariile si sporurile de care beneficiaza personalul din administratia publica centrala si locala, inclusiv cel care ocupa functii de demnitate publica, se vor mentine anul viitor la nivelul celor din decembrie 2020.

„Legat de ordonanta initiata de Ministerul Finantelor Publice, aceasta ordonanta reprezinta o economie la buget de aproape 17,6 miliarde de lei pentru anul 2021. La primul articol: se mentin in cuantum brut salariile si sporurile de care beneficiaza personalul din administratia publica centrala si locala, inclusiv personalul care ocupa functii de demnitate publica si functii asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020. Acesta este un impact bugetar de aproape 12 miliarde de lei”, a precizat Citu, dupa sedinta de Guvern.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos