31.1 C
București
marți, iunie 25, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiPremierul Olandei, după vizita in Romania: ”Poate fi vorba de aderarea la...

Premierul Olandei, după vizita in Romania: ”Poate fi vorba de aderarea la Schengen când toate condiţiile sunt îndeplinite”

in:

Stiri pe acelasi subiect

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Președintele României, Klaus Iohannis, însoțit de premierul Nicolae Ciucă, s-au întâlnit miercuri la Cincu cu Mark Rutte, premierul Olandei, țara ai cărei conducători se opun de ani buni acceptării României și Bulgariei în spațiul Schengen.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că a discutat cu premierul Olandei, Mark Rutte, despre aderarea României la Schengen, exprimându-şi speranţa că în cel mai scurt timp vor fi întrunite condiţiile politice pentru intrarea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie, relatează Agerpres.

„Am discutat cu domnul prim-ministru Rutte despre aşteptarea legitimă a României şi a cetăţenilor noştri de a adera la spaţiul Schengen. Am reiterat toate argumentele care susţin faptul că aderarea noastră cât mai curând este nu doar necesară, ci şi extrem de oportună”, a spus Klaus Iohannis la Cincu, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica”.

El a reiterat că România îndeplineşte cerinţele tehnice privind apartenenţa sa la Schengen şi acţionează deja ca un membru de facto al acestui spaţiu pentru protecţia Uniunii şi a frontierelor sale externe în deplin spirit de solidaritate europeană.

„Suntem parte integrantă a reformei spaţiului Schengen şi ne implicăm activ în eforturile de modernizare şi eficientizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea şi la consolidarea spaţiului Schengen aşa cum am dovedit, printre altele, prin amplul efort al ţării noastre de gestionare la standard Schengen a celor peste 2,5 milioane de cetăţeni ucraineni care ne-au trecut deja frontierele. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la spaţiul Schengen într-un context european în care consolidarea rezilienţei Uniunii în ansamblul său şi o repet unitatea de acţiune şi solidaritatea sunt deosebit de importante”, a continuat şeful statului.

”În principiu”
Olanda nu este „în principiu” împotriva aderării României la Schengen, a fost replica premierului Mark Rutte. „România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem noi că poate fi vorba de aderarea la Schengen când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi Mecanism de Cooperare şi Verificare. Paşii următori vor veni, trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi, după aceea, o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este în principiu împotriva aderării României la Schengen”, a afirmat premierul Regatului Ţărilor de Jos, potrivit traducerii oficiale.

Ultimele stiri