Ludovic Orban a anunțat că viitorul Parlament va schimba legea care vizează funcționarea Curții Constituționale a României, venind chiar cu varianta desființării acesteia. O altă variantă propusă de președintele PNL este ca judecătorii CCR să devină numiți pe viață, pe model american.

”CCR a spus că este constituțională această lege care este curat neconstituțională, numai că noi ca Guvern… Ei s-au legat de HG noastră. Vă dați seama? Garantăm reformarea CCR chiar dacă va trebui să facem o modificare a Constituției. Legea o schimbăm cu siguranță. Acolo nu mai trebuie puși oameni politici, nu mai trebuie puși oameni care să reprezinte interesele unor partide politice. Acolo trebuie puși profesioniști cu o carieră respectabilă în spate, care să aibă experiență în magistratură, care să fie judecători, care să aibă cu adevărat experiență prodigioasă și rezultate și prestigiu și care, poate, să devină inclusiv inamovibili, ca în Curtea Supremă a SUA, sau să ne gândim că nu mai este necesară o CCR numită politic și se poate face controlul de constituționalitate de Înalta Curte de Casație și Justiție. Trebuie făcută o reformă, nu mai putem perpetua.

La ora actuală, CCR poate da o mulțime de decizii neconstituționale pentru că nimeni nu poate să cenzureze o decizie neconstituțională a CCR. Cui ne adresăm? Asezământul pe care e construit această CCR a permis să dea ordine președintelui, să dea ordine Parlamentului, să dea ordine Guvernului, practic să se substituie acestor instituții. S-a ajuns într-o criză.”, a spus Ludovic Orban la Realitatea PLUS.

Transparenta face diferenta