Presedintele Frantei, Emmanuel Macron:Ce viitor va doriti pentru Romania? Doriti ca salariile sa ramana la o treime fata de Franta?

14

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni pe omologul său francez, Emmanuel Macron, aflat în vizită oficială în România.

”Îmi face o deosebită plăcere să vă am oaspete. Vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația mea lansată la Consiliul European din iunie. Am confirmat că vrem să ducem relația bilaterală la o etapă superioară. E prima țară din regiune în care efectuați o vizită bilaterală și mă onorează. Este si un moment istoric, se indeplinesc 25 de ani de la tratatul dintre Romania si Franta.E un moment simbolic. Anul viitor marchează nu doar Centenarul, ci și primii 10 ani din parteneriatul strategic. Am decis aprofundarea parteneriatului în domeniul social, politic, cultural și al cercetării.

România rămâne o printre țările cele mai atașate fancrofoniei. Am abordat și profunda agendă europeană și am decis să sprijinim în domeniul afacerilor europene, pentru consolidarea și redefinirea lor. Poate găsi în noi un partener autentic. Românie e, după 10 ani de când suntem membri, un stat membru matur, care dorește să fie membru refondator al UE. Vrem o formulă incluzivă, deschisă tuturor statelor membre.

Am subliniat rolul comunitatii romanesti din Hexagon, cu rol de liant dintre cele doua societati, multi romani cu inalta calificare lucreaza in Franta si contribuie la bunastarea societatii franceze.

Europa socială trebuie să fie o Europă a coeziunii. Vrem să participă la proiectul Europa apărării. Aderarea la Schengen rămâne de actualitate. Aderarea României va consolida securitatea Spaţiului Schengen şi va transmite un semnal puternic în sprijinul construcţiei europene.”, a spus Klaus Iohannis după discuțiile cu Macron, la conferința comună de presă.

In replica, Macron a vorbit despre viitorul Romaniei:

”Ce viitor va doriti pentru Romania? Doriti ca in mod durabil salariile din Romania sa ramana la o treime fata de cele din Franta? Va doriti ca munca calificata sa se dezvolte insuficient? Sau va doriti ca tara Dvs. sa intre pe deplin in Europa, sa aveti calificari mai bune, sa atrageti talente, sa va pastrati talentele, sa aveti omanie mai bine platiti care sa aiba avantaje sociale si tranzitia sa se faca pe deplin.

Inteleg de la presedintele Dvs ca ati ales a doua optiune, ca doriti ca Romania sa intre intr-o Europa mai bine integrata. Pentru Romania, situatia din prezent nu este integrala, este o situatie in care tarile profita de diferentele salariale. Tarile care sustin staus quo-ul sustin de fapt de aceasta situatie are nu este benefica pentru Romania. Europa a fost extinsa dar cu situatii foarte diferite in interiorul sau.

Insa, totusi, cu un proces de convergenta si aceasta este scopul fondurilor structurale, tarile care au costuri salariale mai slabe o fiscalitate diferita sunt ajutate pentru a se dezvolta si a veni catre centrul Europei. Dar ce se intampla de cativa ani?

Anumiti oameni politici, si nu este cazul presedintelui Dvs. anumite medii de afaceri fac invers: Profita de fondurile structurale dar dezvota un dumping social si fiscal, continua sa scada taxele pentru companii sa mentina taxele foarte scazute pentru a atrage companii, profita de acest sistem. Un astfel de sistem va exploda

Nu va avea loc un Frexit ci o explozie a Uniunii Europene. O parte din Brexit se datoreaza tocmai acestei situatii. trebuie sa privim lucrurile in fata”