Presedintele Iohannis a anuntat noua Strategie Nationala de Aparare a Romaniei

701

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, o declaratie de presa dupa sedinta CSAT.

Principalele declaratii:

Punctul central l-a constituit analiza noii Strategii Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024

Strategia a fost elaborata in contextul pandemiei. In aceste conditii speciale, relatiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, ceea ce sporeste impredictibilitatea mediului international.

Perspectiva unei evolutii ciclice a virusului obliga statul roman sa continue masurile pentru gestionarea unei asemenea crize pe multiple planuri, inclusiv cresterea rezilientei economice.

Politicile publice din domeniul securitatii nationale vor fi concepute si implementate avand ca beneficiar final cetateanul, pentru ca fiecare roman trebuie sa simta ca traieste intr-un mediu sigur si sa aiba incredere ca institutiile il apara si il protejeaza.

Romania e un stat care trebuie sa-si apere cetatenii, care le asigura securitatea, le respecta drepturile. E tara care isi apara valorile, interesele, simbolurile, bunurile nationale si resursele naturale, patrimoniul.

Documentul va fi transmis Parlamentului si sper ca in cel mai scurt timp, Romania sa aiba aprobata o noua strategie

Au fost si alte puncte pe ordinea de zi. Armata Romaniei va participa cu un efectiv de 1940 de militari si civili la misiuni in afara tarii, cu 436 mai putin decat in acest an

MAI va participa cu 841 militari, cu 181 mai putini decat in 2020

Numarul de cazuri de infecatari ramane destul de constant, ne mentinem inca pe un platou. Vom depasi cu bine aceasta etapa, daca ramanem vigilenti si responsabili. Daca purtam masti, pastram igiena si mentinem distanta, vom face posibila ridicarea mai rapida a cat mai multor restrictii

Transparenta face diferenta