Acasă Stiri locale Presedintele Iohannis, catre primarii din tara: Fara parcuri in camp, ne trebuie...

Presedintele Iohannis, catre primarii din tara: Fara parcuri in camp, ne trebuie gaz si canalizare!

2092

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut luni un discurs la Adunarea Generala a Asociatiei Comunelor din Romania, la care au participat si sute de primari PSD, in care a spus raspicat ca „risipa banilor publici trebuie stopata definitiv”. El a cerut o regandire a PNDL, iar nu desfiintarea acestuia.

„Risipa banilor publici trebuie stopata definitiv, iar acest lucru se poate realiza printr-o abordare coerenta si responsabila. Trebuie sa intram in normalitatea secolului in care traim, iar investitiile trebuie sa se realizeze tinand cont de nevoile din teritoriu.

Nu trebuie sa mai vedem parcuri excesiv pavoazate si costisitoare, amenajate in mijlocul campului sau la marginea satului, in conditiile in care localitatile respective nu sunt racordate la reteaua de apa si nici la reteaua de canalizare. Cu alte cuvinte, nu ne mai permitem sa avem subdezvoltare si risipa”, a spus presedintele.

El a cerut o regandire a PNDL.

„Foarte multi dintre dumneavoastra ati implementat, in comunele pe care le reprezentati, proiecte finantate prin Programul National de Dezvoltare Locala. Si au fost bani multi, uneori, si proiecte reusite in multe cazuri. Banii investiti eficient inseamna intotdeauna dezvoltare, insa nu trebuie sa trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea, spun raspicat: acest program trebuie regandit, nicidecum desfiintat. Nu cred ca este nimeni in aceasta sala care doreste sa mai asistam la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrari fictive sau prost realizate”, a subliniat Iohannis.

Discursul integral al lui Klaus Iohannis

Recunosc ca imi face o deosebita placere sa particip la dezbaterea „Satul romanesc, parte integranta a ruralului european”, careia i-am acordat Inaltul Patronaj.

La usa m-au asteptat domnul Presedinte cu doamna Primar si am inteles ca va doriti sa ne vedem mai des. Acest lucru mi-l doresc si eu. Deci, haideti sa consideram intalnirea de astazi un inceput.

Ma bucur sa am aceasta intalnire cu dumneavoastra intr-un format care ne permite dialogul direct si va incurajez sa discutam deschis despre problemele care va preocupa, ne preocupa.

Felicit Asociatia Comunelor din Romania pentru organizarea acestui eveniment si pentru cele peste doua decenii de activitate!

Sunteti una dintre vocile reprezentative ale administratiei romanesti, iar forta dumneavoastra este data atat de faptul ca administrati cu iscusinta aproape jumatate din populatia Romaniei, cat si de capacitatea de a actiona impreuna, pentru binele comun.

In primul meu mandat de Presedinte am mers mult prin tara si m-am intalnit cu multi primari. Stiu, asadar, ca exista o serie intreaga de probleme care apasa greu pe umerii comunitatilor locale si, implicit, pe umerii primarilor, si, tocmai de aceea, ma voi referi punctual la cateva dintre ele.

Am sustinut, in repetate randuri, ca dezvoltarea comunitatilor locale nu poate fi realizata in absenta fondurilor, care nu doar ca trebuie sa fie suficiente pentru a acoperi nevoile de pe plan local, ci trebuie sa aiba si o alocare predictibila. Exemplul ultimilor ani ne-a aratat ce rezultate dezastruoase se pot genera prin politici care nu tin cont de aceste premise esentiale.

Bugete construite nerealist, ignorarea unor reguli elementare privind finantele publice, subfinantarea cronica a necesarului de investitii, fonduri alocate dupa bunul plac al puternicilor zilei, toate aceste practici au blocat pur si simplu dezvoltarea comunitatilor.

Acea perioada, marcata de incompetenta si diletantism, s-a incheiat, in sfarsit. Actualul Guvern nu doar ca a crescut alocarile pentru acest an, dar are, ca prioritati, dezvoltarea rurala, sprijinirea comunitatilor locale prin programe finantate atat de la bugetul de stat, cat si din fonduri europene, modernizarea si eficientizarea administratiei publice locale.

Eu sunt sigur ca procesul de reformare si modernizare va intra in linie dreapta imediat ce vom avea o majoritate parlamentara care sa reflecte vointa cetatenilor si imi doresc ca acest lucru sa se intample cat mai repede.

In acest program de modernizare, satul romanesc este o componenta esentiala, iar una dintre prioritati este ca marile programe nationale de investitii in mediul rural sa fie reconfigurate, astfel incat sa existe o transparentizare a acestora si o gestionare corecta a fondurilor publice.

Foarte multi dintre dumneavoastra ati implementat, in comunele pe care le reprezentati, proiecte finantate prin Programul National de Dezvoltare Locala. Si au fost bani multi, uneori, si proiecte reusite in multe cazuri. Banii investiti eficient inseamna intotdeauna dezvoltare, insa nu trebuie sa trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea, spun raspicat: acest program trebuie regandit, nicidecum desfiintat. Nu cred ca este nimeni in aceasta sala care doreste sa mai asistam la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrari fictive sau prost realizate.

Risipa banilor publici trebuie stopata definitiv, iar acest lucru se poate realiza printr-o abordare coerenta si responsabila.

De asemenea, un program absolut necesar si care va aduce beneficii certe comunitatilor locale este cel care vizeaza extinderea retelei de gaze, anuntat deja de actualul Executiv. In 2018, de exemplu, s-au distribuit gaze naturale in doar 945 de localitati din Romania, ceea ce inseamna ca doar aproximativ o treime din populatie este conectata la reteaua de gaze. Este un procent ingrijorator, care trebuie sa ne determine sa actionam.

Mediul rural nu poate fi condamnat, la infinit, la saracie si subdezvoltare. Aproape jumatate din populatia Romaniei nu este conectata la sistemul de canalizare si doar unul din trei romani care locuiesc in mediul rural este deservit de sistemul public de alimentare cu apa.

Trebuie sa intram in normalitatea secolului in care traim, iar investitiile trebuie sa se realizeze tinand cont de nevoile din teritoriu.

Nu trebuie sa mai vedem parcuri excesiv pavoazate si costisitoare, amenajate in mijlocul campului sau la marginea satului, in conditiile in care localitatile respective nu sunt racordate la reteaua de apa si nici la reteaua de canalizare. Cu alte cuvinte, nu ne mai permitem sa avem subdezvoltare si risipa.

Avem, totodata, nevoie de programe dedicate dezvoltarii spiritului antreprenorial in mediul rural, de posibilitati concrete de atragere a tinerilor in agricultura si de valorificarea intregului potential al patrimoniului cultural de care dispune fiecare colectivitate locala.

Daca tot vorbim despre bani, veti fi de acord cu mine ca alocarile de la bugetul de stat nu reprezinta singura sursa de finantare a functionarii si dezvoltarii autoritatilor locale.

Asadar, accesarea fondurilor europene trebuie sa constituie o prioritate pentru fiecare administratie din Romania si multi dintre dumneavoastra ati facut lucruri admirabile cu acesti bani. Asa cum stiti, in aceasta perioada se discuta, la nivel european, Cadrul Financiar Multianual, adica bugetul UE pe urmatorii ani, sursa acestor fonduri.

Am sustinut, chiar in ultima intalnire pe care am avut-o cu Presedintele Consiliului European, ca Politica de Coeziune si Politica Agricola Comuna trebuie sa aiba o finantare corespunzatoare si conditii de implementare flexibile, pentru ca doar asa pot fi recuperate decalajele de dezvoltare dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Doamnelor si domnilor,

Un alt subiect extrem de important la care vreau sa fac referire este educatia, un domeniu fundamental pentru viitorul Romaniei, care este, insa, marcat de numeroase disfunctionalitati.

Investitia in educatie inseamna investitia in viitor, iar copiii din mediul rural trebuie sa beneficieze de aceleasi conditii ca si cei care invata in marile orase.

Unul dintre obiectivele asumate prin proiectul „Romania Educata” este reducerea discrepantelor dintre scolile din medii diverse, ceea ce presupune, evident, finantarea adecvata a scolilor din mediul rural si politici de atragere a cadrelor didactice.

Depopularea satelor, abandonul scolar, accesul la educatia timpurie, lipsa spatiilor de invatamant sigure reprezinta mari ingrijorari. Pentru a gasi solutiile adecvate acestor probleme grave, unele chiar critice, este necesara o abordare integrata, pe termen lung, care sa implice atat autoritatile centrale, cat si pe cele de la nivel local. Cu alte cuvinte, sa nu mai „peticim”, ci sa cream programe concrete, gestionate riguros si, mai ales, predictibil, prin care scoala romaneasca de la sat sa ajunga si ea in secolul XXI.

In fine, o alta problema la care vreau sa ma refer este nevoia de modernizare si eficientizare a administratiei publice. Administratia publica locala trebuie sa raspunda exigentelor actuale si sa se afle, mereu, in slujba cetateanului. Este absolut esential ca transparenta, integritatea, profesionalismul, corectitudinea si meritocratia sa guverneze administratia publica centrala si locala, astfel incat calitatea vietii romanilor sa se imbunatateasca, iar serviciile oferite de institutiile publice sa fie la cel mai inalt nivel.

Satul romanesc, dragii mei, are un potential urias de dezvoltare! Nu o spunem doar noi, ci o spun si strainii care ne viziteaza tara. Nu ne lipsesc nici ideile si nu ne lipseste nici forta.

Ce ne lipseste este un plan pe termen lung, o strategie clara si cu actiuni concrete pentru ca potentialul rural sa poata fi pus in valoare mai bine si mai eficient.

Iar acest plan trebuie sa aiba un obiectiv prioritar: sa punem punct acelor practici care perpetueaza si accentueaza inegalitatile dintre mediul rural si mediul urban.

Romania normala nu este aceea in care unii cetateni au mai putine sanse si oportunitati doar pentru ca locuiesc la sat. Fiecare roman, indiferent de locul in care traieste, trebuie sa aiba acces la servicii publice de calitate si sa gaseasca in administratia locala un partener onest. Aceasta este Romania normala pe care mi-o doresc si pe care romanii si-o doresc.

In final, va asigur de tot sprijinul meu in a gasi impreuna cele mai bune solutii, pentru ca dumneavoastra sunteti parte a acestui proces de modernizare.

Va indemn, asadar, sa contribuiti, in continuare, la bunul mers al comunitatilor pe care le reprezentati si astept cu mare interes intrebarile dumneavoastra.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos