31.1 C
București
miercuri, iulie 10, 2024
AcasăStirea zileiPSD interzice romanilor din diaspora sa voteze 3 zile

PSD interzice romanilor din diaspora sa voteze 3 zile

in:

Stiri pe acelasi subiect

Chițac nu are probleme la Constanța. Sondajele îl dau câștigător detașat

Actualul primar al municipiului Constanţa Vergil Chiţac (PNL) conduce...

Ciolacu și Ciucă la cuțite! Negociază din nou calendarul alegerilor

Ciolacu și Ciucă au ajuns la aceeași masă după...

Comisia Juridica a Senatului a respins, marti, ordonanta de urgenta privind alegerile anticipate. Comisia este condusa de senatorul PSD Serban Nicolae. Din comisie mai face parte si senatoarea PSD Carmen Dan.

In ordonanta se prevede si ca romanii din diaspora pot vota timp de trei zile. Ordonanta a fost respinsa de o majoritate formata din PSD, ALDE si UDMR. PNL si USR au votat in favoarea ordonantei.

Senatul, dominat de PSD, urmeaza sa dezbata si sa voteze raportul de respingere al Comisiei. Rezultatul votului este previzibil.

Guvernul a adoptat, inainte de motiunea de cenzura, o ordonanta de urgenta pentru organizarea alegerilor parlamentare inainte de termen, care prevede, printre altele, posibilitatea votarii la orice sectie, indiferent de domiciliu, dar si dublarea numarului de parlamentari in Diaspora.

„Ordonanta de urgenta pentru organizarea alegerilor parlamentare inainte de termen a fost adoptata. Vorbim despre extinderea prevederilor care au fost benefice si s-au dovedit a fi in avantajul cetatenilor care au dorit sa voteze la alegerile prezidentiale, respectiv trei zile de vot in Diaspora si posibilitatea de a vota la orice sectie de votare, pentru a incuraja participarea la vot a cetatenilor romani, au fost incluse. De asemenea, a fost dublat numarul parlamentarilor din Diaspora. Necesitatea adoptarii e legata de faptul ca in eventualitatea unei situatii de organizare a alegerilor parlamentare inainte de termen exista un vid legislativ care trebuia reglementat”, a explicat Ionel Danca, seful Cancelariei premierului.

El a precizat ca in Constitutie era prevazut un termen de trei luni de zile pentru organizarea alegerilor parlamentare de la dizolvarea Parlamentului, in timp ce legislatia electorala prevede minim 90 de zile.

„Termenul stabilit prin OUG e de 50 de zile pentru anuntarea datei alegerilor parlamentare dupa dizolvarea Parlamentului, iar anuntul poate fi facut in cinci zile de la dizolvarea Palramentului. De asemenea, introduce reglementari pentru formarea birourilor electorale”, a mai spus Danca.

Danca a catalogat drept „bazaconii” criticile potrivit carora posibilitatea de a vota la orice sectie, indiferent de domiciliu, suspiciunile neavand temei datorita sistemului electronic de control al votului electronic.

Ultimele stiri