25.1 C
București
vineri, mai 24, 2024
AcasăSocialSanatatePresedintele Societatii Romane de Chirurgie, reputatul doctor Beuran: Cancerul in Romania este...

Presedintele Societatii Romane de Chirurgie, reputatul doctor Beuran: Cancerul in Romania este in crestere! Mancam prea multi conservanti, pana si in bauturi sunt coloranti!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Presedintele Societatii Romane de Chirurgie, Mircea Beuran, a semnalat, ca numarul pacientilor bolnavi de cancer este in crestere in Romania, din nefericire aceste cazuri fiind depistate in stadiile 3 si 4.

„Recrudescenta cancerului in Romania este in crestere. Din nefericire, sesizam stadialitatea mare — 3 si 4. Deja, sunt stadiile care au complicatii ale bolii. in cancerologie terapia se efectueaza dupa stadiul si tipul de celula canceroasa. Depistarea cancerului inseamna sa ai in tara un sistem de screening, in care, periodic, dupa decada de varsta in care te gasesti, sa ai o ritmicitate in a fi controlat. in felul acesta sistemul ar decanta cazuri complicate care inseamna stadiul 3 si 4, care inseamna internari, tratamente lungi, complexe, cheltuieli foarte mari pentru sistem. in cazurile de stadiul 0, 1, 2, in care aceasta patologie este sesizata din timp, terapia are eficienta mai mare si costuri mai mici”, a afirmat prof. Beuran.

Potrivit acestuia, rolul medicului de familie este foarte important in depistarea cancerului, in general. „Medicul de familie, cel care tine lucrurile in mana intr-o populatie, ar trebui sa faca intai o evaluare, vizavi de genetica, pentru ca la unii cancerul este si la 20 de ani si la 30 de ani si la 40 de ani”, a spus Beuran.


Citeste si:

Reputat medic stomatolog: Scapati URGENT de plombele metalice, au 54% mercur! Va omoara CU ZILE!

CONCLUZIE SOCANTA a medicilor: Apa de la robinet este VINOVATA pentru cresterea cazurilor de CANCER in Romania!


El a subliniat importanta unui program national de screening. Este important sa se depisteze cancerul. „Trebuie sa fie un program larg, pentru ca avem aceasta patologie oncologica, din nefericire de la copil pana la varstele cele mai inaintate”, a explicat prof. Beuran, care a amintit ca, in urma cu 15-20 de ani, numarul de cazuri de cancer era mai mic decat in prezent.

Presedintele Societatii Romane de Chirurgie a evidentiat importanta alimentatiei, mentionand drept factori care pot provoca imbolnavirea de cancer si toxicitatea si poluarea.

„Am avut in anii trecuti mai putini bolnavi de cancer, in chimb in literatura occidentala citeam ca este in crestere. Cauzele apartin alimentatiei, pentru ca avem foarte multi conservanti, pana si in bauturi sunt coloranti, lucruri pe care genetic nu suntem programati sa le facem fata. Din nefericire cand se face click-ul de la normal la patologie nu sunt simtome” , spune profesorul.

Cancerul gastric prezinta in Romania o incidenta de 15 la 100.000 de locuitori si o mortalitate de 13 la 100.000 de locuitori, ocupand locul 2 in patologia oncologica digestiva, dupa cel colonic. Majoritatea pacientilor cu cancer gastric se prezinta in momentul aparitiei simptomelor, moment in care boala este avansata locoregional si deci incurabila. In momentul diagnosticului, in aproximativ 50% din pacienti boala a depasit granitele locoregionale, numai jumatate dintre pacientii cu boala localizata putand fi rezecati cu viza curativa. In cancerul gastric, curabilitatea este maxima in stadii incipiente, dar care sunt asimptomatice. Boala poate fi depistata in acest stadiu doar prin programe de screening, cum sunt cele aplicate in tari cu o frecventa foarte mare a bolii, cum sunt Japonia, Venezuela si Chile.

Cancerul de esofag ocupa locul 5 din patologia oncologica digestiva, cu o incidenta de 5 cazuri la 100.000 locuitori.

Ultimele stiri