24.3 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăDivertismentComentariul zileiPreședintele SUA: Câte generații de fiice și fii ai Americii vreți să...

Președintele SUA: Câte generații de fiice și fii ai Americii vreți să mai trimit să lupte în războiul civil al Afganistanului?

in:

Stiri pe acelasi subiect

Președintele american, Joe Biden, a vorbit, luni seara, despre situația din Afganistan, unde talibanii au acaparat capitala.

Președintele american și-a început discursul explicând de ce, acum 20 de ani, americanii au fost nevoiți să meargă în Afganistan. 

„Ne-am dus în Afganistan în urmă cu aproape 20 de ani, cu obiective clare. Să îi prindem pe cei care ne-au atacat la 11 septembrie 2001 și să ne asigurăm că al-Qaeda nu poate folosi Afganistanul ca bază pentru a ne atacă din nou. Am făcut asta”, a spus președintele american.

El a precizat că nu au renunțat niciodată la urmărirea lui Osama bin Laden și că până la urmă l-au prins.

„Misiunea noastră în Afganistan nu trebuia niciodată să fie construirea națiunii, nu trebuia să creăm o democrație centrală”, a punctat el. 

„Îmi mențin decizia. Am promis mereu poporului american că voi fi direct. Adevărul este că totul s-a desfășurat mai repede decât am anticipat. Ceea ce s-a întâmplat este faptul că liderii politici din Afganistan au renunțat și au fugit din țară, iar armata afgană a cedat în unele cazuri fără a încerca măcar să lupte”, a adăugat Biden.

“Trupele americane nu pot și nu trebuie să lupte într-un război și să moară într-un război pe care forțele afgane nu sunt dispuse să îl ducă”, a continuat Biden. 

El a precizat că nu există nicio șansă ca prezența americanilor în Afganistan un an, cinci sau 20 de ani să facă vreo diferență. 

“După 20 de ani, am învățat prin calea grea că nu există  niciodată un moment bun pentru a retrage forțele americane. De aceea suntem încă acolo”, a continuat el. 

Biden Biden îl acuză pe fostul președinte afgan Ashraf Ghani că a a refuzat să primească sfaturi privind o înțelegere diplomatică cu talibanii și că nu a reușit să lupte împotriva talibanilor și să elimine corupția.

„Câte generații de fiice și fii ai Americii vreți să mai trimit să lupte în războiul civil al Afganistanului?”, s-a întrebat Biden.

Biden a punctat că vor continua să sprijine evacuarea personalului civil al aliaților.

Președintele american a avertizat că “răspunsul va fi rapid și puternic” dacă talibanii vor încerca să intervină în evacuarea americanilor.

„Odată ce vom finaliza această misiune, vom încheia retragerea trupelor militare”, a precizat liderul american.

El a reiterat faptul că misiunea Americii era prevenirea terorismului. 

În încheiere, Biden a spus că nu va preda acest război unui viitor președinte american. 

„Este decizia corectă pentru oamenii noștri, cea potrivită pentru America”, a afirmat președintele. 

După discurs, Biden a plecat, refuzând să răspundă întrebărilor presei. 

Ultimele stiri