Pretul benzinei ar putea EXPLODA in Romania din cauza conflictului din Siria!

Conflictul din Siria a produs o crestere puternica a preturilor petrolului in ultimele doua zile, ceea ce ar putea conduce la majorarea preturilor carburantilor si in Romania, probabil cu 2,5%, la aproximativ 6,15 lei/litru, potrivit mediafax.ro.

„Un alt efect al incertitudinlor recente din Orientul Mijlociu a fost o crestere de aproape 5% a pretului petrolului in cursul ultimelor doua zile, care prezinta riscuri si pentru pretul benzinei in Romania. Conform estimarilor noastre, variatiile pretului global al petrolului se transfera in proportie de aproximativ 50% in preturile benzinei la pompa, astfel ca ajustarea automata in urma evolutiilor recente s-ar traduce printr-o crestere de 2,5%, de la nivelul actual de aproximativ 6 lei/litru la aproximativ 6,15 lei/litru”, se arata intr-o analiza a ING Bank.

Avand in vedere ponderea de aproximativ 8% a carburantilor in cosul de consum, presiunile de pe piata energiei ar putea influenta semnificativ inflatia, noteaza analistii bancii.

Pretul petrolului a atins miercuri dimineata cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, in urcare puternica in ultimele zile, din cauza temerilor ca situatia tensionata din Siria s-ar putea extinde si ar putea perturba livrarile de titei din Orientul Mijlociu.

Pretul de referinta al petrolului pentru piata americana a crescut miercuri cu pana la 3%, dupa o majorare de 2,9% in sedinta de marti.

Astfel, cotatia a avansat la New York cu 3,23 dolari, la 112,24 dolari pe baril, cel mai ridicat pret din mai 2011. Rulajul pietei depaseste cu 370% media ultimelor 100 de zile.

Pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, a avansat miercuri cu pana la 2,98 dolari, sau 2,6%, la 117,34 dolari pe baril, dupa ce a inchis marti la cel mai ridicat nivel din februarie anul trecut.

Statele Unite, Marea Britanie si Franta pregatesc o actiune militara impotriva Siriei, acuzand regimul Assad ca a utilizat arme chimice impotriva populatiei.