20.6 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăEconomiePreviziunile analistilor UniCredit: Valoarea de echilibru a cursului de schimb euro-leu este...

Previziunile analistilor UniCredit: Valoarea de echilibru a cursului de schimb euro-leu este in preajma nivelului de 5,00!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Scumpiri pe banda rulantă în 2024

Managerii de întreprinderi din economia românească nu văd cu...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

Faptul ca politicienii romani au scapat situatia de sub control o arata si ultimele rapoarte ale marilor banci aflate pe piata in Romania care subliniaza ca valoare cursului de schimb euro-leu este in jurul valorii de 5 lei. Mai exact Raportul macroeconomic al UniCredit Bank pe ultimul trimestru indica o incetinire a cresterii economice pe fondul scaderii invstitiilor. Dezechilibrele externe in crestere si aprecierea in termeni reali a leului (masurata pe baza cursului de schimb efectiv ajustat cu costul unitar al fortei de munca) ar putea determina deprecierea leului.

“Desi conform estimarilor noastre valoarea de echilibru a cursului de schimb euro-leu este in preajma nivelului de 5,00, o depreciere accelerata este putin probabila. In schimb, intervalul de variatie a cursului de schimb ar putea urca gradual in trepte de cate 10 bani. Desi anticipam in continuare trei majorari ale dobanzii de politica monetara incepand din februarie 2018, exista riscul ca acestea sa se intample mai tarziu. In primul rand, BNR ar putea fi nevoita sa prefere stabilitatea dobanzilor fata de stabilitatea cursului de schimb pe masura ce ponderea creditelor acordate in lei in totalul creditelor creste spre doua treimi. In al doilea rand, BNR ar putea urma tendinta bancilor din regiune de a amana normalizarea dobanzilor. In al treilea rand, inflatia ar putea ramane in interiorul intervalului tintit de 1.5-3.5%, in absenta unor socuri puternice asupra preturilor alimentelor si/sau ale combustibililor. O accelerare graduala a inflatiei de baza ar putea fi contrabalansata de preturile reduse ale importurilor. BNR a semnalat faptul ca va restrange coridorul de facilitate din jurul dobanzii de politica monetara, cel mai probabil in a doua jumatate a anului 2017, inainte de initierea ciclului de majorare a dobanzii de politica monetara. Astfel, nivelul dobanzii la facilitatea de depozit ar putea atinge 0,75%, fara a afecta semnificativ conditiile de lichiditate de pe piata interbancara. Expirarile in iunie si iulie a doua titluri de stat cu un volum cumulat de peste 17 miliarde de lei vor majora excesul de lichiditate din piata interbancara”, se prevede in document.

De asemenea, factorul politic nu este scapat de analiza bancii:

“Situatia politica ar putea ramane in prim-plan vara aceasta, evenimentele recente indicand posibile modificari in conducerea partidului de guvernamant si in componenta guvernului. Dat fiind spatiul redus pentru masuri populiste, guvernului ii va fi greu sa mentina deficitul bugetar sub 3% din PIB. In cazul in care va reusi acest lucru, atenuarea tensiunilor politice ar putea fi benefica pentru activele financiare romanesti incepand din T3 2017. In cazul in care transferurile catre autoritatile locale vor creste, atat cursul de schimb euro-leu, cat si randamentele titlurilor de stat romanesti ar putea creste”.

Citeste raportul complet pe zf.ro!

Ultimele stiri