20.2 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăACTUALITATEPrima arestare majora in Romania a Codrutei Kovesi de cand e la...

Prima arestare majora in Romania a Codrutei Kovesi de cand e la Parchetul European: Dorin Serdean, fost presedinte al Dinamo!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Franta a emis mandat de arestare pentru Bashar al-Assad, protejatul Rusiei

Lucrurile se complica in Orientul Mijlociu dupa ce Franta...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Afaceristul Dorin Serdean, fost presedinte al clubului Dinamo, a fost arestat, miercuri, la solicitarea procurorilor din cadrul Parchetului European, au anuntat surse judiciare pentru aktual24.ro. Decizia a fost luata de Tribunalul Bucuresti.

Serdean a fost retinut marti seara, iar azi judecatorii au decis sa fie arestat preventiv.

Arestarea lui Serdean are legatura cu o ancheta a EPPO privind suspiciuni de frauda cu fonduri europene si nationale, in valoare de peste 30 de milioane de euro.

Detalii privind aceasta ancheta au fost prezentate in luna mai in cadrul unui comunicat al EPPO.

„Patruzeci de perchezitii domiciliare au loc astazi, 16 mai 2023, in mai multe localitati din Romania si Franta, in cadrul unei anchete in curs de desfasurare conduse de Parchetul European (EPPO) din Bucuresti privind suspiciuni de frauda cu fonduri europene si nationale, in valoare de peste 30 de milioane de euro.

Este vorba despre o presupusa schema infractionala de furnizare de scrisori de garantie false catre beneficiarii de proiecte finantate din fonduri UE, care pretindeau ca asigura proiectele impotriva unor eventuale daune.

In Romania, perchezitiile se desfasoara in Bucuresti, Alba, Arad, Cluj, Constanta, Hunedoara, Hunedoara, Iasi, Mures si Olt. De asemenea, se efectueaza perchezitii si in Roquebrune-Cap-Martin, in sudul Frantei.

Ad

Potrivit anchetei, in perioada 2020-2023, in cadrul mai multor proiecte care beneficiau de finantare europeana, au fost emise mai multe scrisori de garantie de catre banci fictive sau entitati financiare dubioase care nu dispuneau de lichiditatile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

In special, o banca fictiva care aparent functiona in Insulele Comore a emis scrisori de garantie prin care a asigurat autoritatilor publice din Romania plata unor sume in valoare totala de aproape 20 de milioane de euro. In mod similar, institutii financiare care aparent opereaza in Cehia, Letonia si Spania au emis scrisori de garantie care urmau sa fie utilizate in Romania, fara a avea dreptul de a face acest lucru si fara a dispune de fondurile necesare pentru a acoperi daunele asigurate”, a anuntat atunci EPPO.

Serdean a fost printre cei care au furnizat scrisori de garantie false, au mentionat surse judiciare pentru aktual24.ro.

Cum functioneaza 

„In cazul proiectelor care beneficiaza de finantare europeana, castigatorul contractului finantat de UE trebuie sa prezinte o scrisoare de garantie de buna executie, emisa de o institutie financiara care se angajeaza sa plateasca anumite sume de bani (valoarea garantiei), in cazul in care serviciile nu sunt executate corespunzator. In plus, in cazul in care beneficiarul fondurilor primeste un avans, acesta trebuie sa prezinte, de asemenea, o scrisoare de garantie catre autoritatea contractanta, care sa asigure recuperarea avansului.

Se crede ca autorii suspectati au emis scrisori de garantie in numele unor entitati financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. In schimbul emiterii scrisorilor de garantie, se presupune ca suspectii au incasat sume mari de bani, pe care le-au folosit in interes propriu.

In cazul in care un contractant nu isi indeplinea obligatiile contractuale, autoritatile contractante nu puteau executa aceste scrisori de garantie, deoarece entitatile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare”, a explicat EPPO.

Ultimele stiri