9.9 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăStirea zileiPrima Gala a Filmului Politist Romanesc

Prima Gala a Filmului Politist Romanesc

in:

Stiri pe acelasi subiect

gala-film-politist-romanesc-533x338Gala Filmului Politist Romanesc, unde vor fi difuzate publicului larg pelicule de referinta din cinematografia romaneasca, se va desfasura in Bucuresti, in perioada 22 martie – 1 iunie, precum si in septembrie – noiembrie, in sala de spectacole „Nichita Stanescu” a Centrului Cultural al MAI.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, evenimentul este organizat de Directia Informare si Relatii Publice a Ministerului Afacerilor Interne, cu ocazia Zilei Politiei Romane, sarbatorita pe 25 martie.

Evenimentul debuteaza pe 23 martie si se va desfasura timp de 10 saptamani, in fiecare zi de sambata, de la ora 17.00, in sala Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, in fiecare sambata va rula cate un film politist romanesc, precedat de scurte productii proprii ale Centrului Multimedia de prezentare a structurilor MAI.

Intrarea publicului va fi libera, sala avand o capacitate de 600 de locuri.

Deschiderea Galei Filmului Politist va avea loc vineri, la ora 11.00, la eveniment fiind invitati reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne, actori si regizori celebri, parteneri si sustinatori, precum si jurnalisti.

In holul salii de spectacol va fi organizata, pe intreaga perioada de desfasurare a Galei Filmului Politist, o expozitie de uniforme, tehnica si logistica apartinand Politiei Romane.

Majoritatea filmelor prezentate sunt realizate in anii 1970-1980, accentuandu-se astfel contrastul dintre vechi si nou, retro si modern in ceea ce priveste munca in politie.

Lungmetrajele care vor fi proiectate la Gala Filmului Politist Romanesc sunt: „Cu mainile curate” (1972), de Sergiu Nicolaescu – pe 22 martie

„Reconstituirea” (1969), de Lucian Pintilie – pe 23 martie

„BD-in actiune” (1970), de Mircea Dragan – pe 30 martie

„Ultimul cartus” (1973), de Sergiu Nicolaescu – pe 6 aprilie

„Oul de cuc” (2010) – de Ioan Carmazan – pe 13 aprilie

„BD – in alerta” (1970), de Mircea Dragan – pe 20 aprilie

„Politist, adjectiv” (2009), de Corneliu Porumboiu – pe 27 aprilie

„Un comisar acuza” (1974) – de Sergiu Nicolaescu – pe 11 mai

„BD – la munte si la mare” (1971) – de Mircea Dragan – pe 18 mai

„Revansa” (1978), de Sergiu Nicolaescu – pe 25 mai

„Actiunea Zuzuc” (1983), de Gheorghe Naghi – pe 1 iunie

De asemenea, in prima etapa a galei, in martie – iunie, vor fi prezentate si premiate cele mai bune materiale TV (emisiuni, reportaje, documentare, seriale etc.) referitoare la problematica specifica Ministerului Afacerilor Interne si activitatea angajatilor – politisti, pompieri, jandarmi, politisti de frontiera etc. In aceasta sectiune pot fi inscrise si materiale TV de investigatii judiciare.

Televiziunile interesate se pot inscrie in competitie cu un reportaj/ documentar sau emisiune, jurizarea fiind realizata de o comisie alcatuita din reprezentanti ai MAI, ai Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica si ai sustinatorilor evenimentului. Principalele criterii de apreciere vor fi complexitatea subiectului, originalitatea si obiectivitatea modului de tratare, impactul vizual si social.

In cea de-a doua etapa, din toamna, vor fi premiate cele mai bune scurtmetraje politiste, la sectiunea „debut”, realizate de tineri regizori de la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” Bucuresti. Scurtmetrajele realizate de viitorii regizori vor fi difuzate in sectiunea din toamna, inlocuind spatiul destinat documentarului realizat de Redactia Film a MAI.

Prin protocolul pe care Ministerul Afacerilor Interne il va semna cu Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” Bucuresti se intentioneaza orientarea viitorilor regizori spre genul filmului politist, incurajand acest lucru prin premierea celor mai bune scurtmetraje de acest fel.

Ultimele stiri