Acasă ACTUALITATE Prima tara din UE unde vaccinarea devine obligatorie! Sociolog: ”Urmeaza Romania”

Prima tara din UE unde vaccinarea devine obligatorie! Sociolog: ”Urmeaza Romania”

1213

Austria este prima tara din Uniunea Europeana care va reimpune un lockdown total, incepand de luni, pentru intreaga populatie, si va introduce vaccinarea obligatorie de la 1 februarie 2022, in fata resurgentei epidemiei de COVID-19, transmit AFP, dpa si Reuters, citate de Agerpres. „Austria anunta vaccinarea obligatorie, incepand cu Februarie 2022. Personal cred ca e doar prima tara care va face asta si ca multe altele vor urma. Inclusiv, Romania”, a subliniat sociologul Gelu Duminica.

Anuntul a fost facut de cancelarul conservator Alexander Schallenberg, intr-o conferinta de presa in Tirol, dupa discutii cu guvernatorii celor sapte landuri austriece.

Austria traverseaza un al patrulea val epidemic sever, cu o incidenta pe sapte zile de 1.000 de cazuri la 100.000 de locuitori, conform celor mai recente raportari, si are o rata de vaccinare de circa 66%, una din cele mai scazute din Europa Occidentala.

Trebuie ‘sa privim realitatea in fata. In pofida lunilor de persuasiune, nu am reusit sa convingem suficient de multi oameni sa se vaccineze’, a spus seful guvernului, deplangand suprasolicitarea actuala a sectiilor de terapie intensiva.

Cancelarul a anuntat ca un nou lockdown va incepe de luni si ca vaccinarea va deveni obligatorie de la 1 februarie. ‘Este dureros ca trebuie luate astfel de masuri. Nu vrem un al cincilea val, nu vrem un al saselea si un al saptelea val ‘, a spus Schallenberg.

El a precizat ca lockdown-ul va dura initial 10 zile, dupa care se va face o evaluare si ar putea fi prelungit cu cel mult 10.

In aceasta perioada, locuitorii vor avea voie sa iasa din case doar pentru cumparaturi esentiale, pentru a merge la lucru sau la medic, sau pentru a lua aer. Restaurantele si majoritatea magazinelor se vor inchide.

Parintilor li se cere sa nu-si trimita copiii la scoala, daca este posibil. Totusi, scolile vor ramane deschise pentru copiii ale caror familii nu au alte optiuni.

Dupa 13 decembrie cel mai tarziu, lockdown-ul va lua sfarsit pentru persoanele vaccinate sau vindecate de COVID-19, insa restrictiile vor ramane in vigoare pentru cei nevaccinati, a precizat Schallenberg.

‘Cresterea constanta a ratei de vaccinare este singurul mijloc de a iesi din acest cerc vicios’, a subliniat el.

In Austria este deja in vigoare de luni un lockdown impus persoanelor nevaccinate impotriva COVID-19, dar intre timp numarul de cazuri de infectare a atins noi recorduri.

Cancelarul a precizat ca vor fi impuse sanctiuni administrative pentru incalcarea obligativitatii vaccinarii, detaliile urmand sa fie anuntate in saptamanile urmatoare.

Landurile austriece cel mai afectate de epidemia de COVID-19, Salzburg si Austria Superioara, au anuntat joi ca vor impune un lockdown pentru intreaga populatie, nu doar pentru cei nevaccinati, facand presiuni asupra guvernului federal sa ia aceasta decizie la nivelul intregii tari.

Subiectul a adancit o disputa intre conservatorii lui Schallenberg si partenerii lor de coalitie, ecologistii. In urma cu cateva zile, cancelarul afirma ca nu doreste sa le impuna restrictii suplimentare persoanelor vaccinate, chiar daca ministrul sanatatii, Wolfgang Mueckstein, pledase pentru interdictii de circulatie pe timp de noapte.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos