Intra in contact cu noi

Transporturi

Primul mare oras din Europa care interzice complet trotinetele electrice. Ar trebui interzise si in Romania?

Publicat cu

pe

Parizienii au votat duminica interzicerea inchirierii de trotinete electrice in capitala Frantei. Desi au devenit un mijloc obisnuit de transport de cand au fost introduse pentru prima data in 2018, cresterea numarului accidentelor a intarit atitudinea  negativa fata de acestea, potrivit France 24.

Potrivit primariei din Paris au fost exprimate aproape 90% din voturi impotriva acestora, o decizie pe care primarul Anne Hidalgo a promis sa o respecte.

Aproape 500 de oameni au fost raniti in capitala de astfel de vehicule in 2022. De asemenea a crescut si numarul deceselor in randul soferilor de trotinete electrice si ale pietonilor loviti de acestea. In Franta, scuterele electronice au provocat cel putin 27 de decese in 2022, comparativ cu 22 in 2021 si 7 in 2020.

Parisul a incercat sa reglementeze problema. Flota este acum limitata la 15.000 de vehicule. Au fost introduse limite de viteza, amenzi pentru utilizare necorespunzatoare si zone de parcare dedicate.

Reclama

Cei trei furnizori – Tier, Lime si Dott – au intervenit, de asemenea, cu inovatii tehnologice pentru a pune in aplicare reglementarile. Geofencing, de exemplu, poate reduce automat viteza vehiculelor in anumite zone si poate taxa utilizatorii pentru parcarea in zone nedesemnate.

Avand in vedere ca scuterele electrice pentru mai multi pasageri sunt implicate acum intr-unul din cinci accidente de la Paris, tehnologiile sunt, de asemenea, in curs de dezvoltare pentru a impiedica doua persoane sa se urce pe un scuter in acelasi timp.

Transporturi

Lovitura la WizzAir: Defectiuni la avioanele A320neo retin la sol 45 de avioane!

Publicat cu

pe

Compania aeriana WizzAir este nevoita sa retina la sol in jur de 45 de avioane din familia A320neo din cauza unor defectiuni descoperite in urma unor inspectii ale motoarelor, scrie presa din Ungaria, citata de adevarul.ro.

Pana la sfarsitul anului sau fiscal, 31 martie 2024, Wizz Air prognozeaza ca va trebui sa lase la sol un total de 45 de aeronave, conform ultimei instructiuni de service emise de Pratt & Whitney pe 3 noiembrie. Acest numar include deja aeronavele care au fost tinute la sol in aceasta toamna din cauza aceluiasi defect de fabricatie.

Motoarele vor fi scoase din aeronave de la jumatatea lunii ianuarie 2024 si trimise spre inspectie si reparatie la serviciul de specialitate desemnat de producator. Pentru a atenua pierderea capacitatii, compania aeriana low-cost a pregatit un plan de actiune, in cadrul caruia a prelungit deja contractele de inchiriere ale mai multor aeronave A320-200 si A321-200 din generatia anterioara si, in multe cazuri, acorduri privind aceasta cu locatorii sunt in curs de incheiere.

In plus, Wizz Air creste gradul de utilizare a flotei existente si se asteapta ca noile copii care sosesc de la Airbus in aceasta perioada sa contribuie si la compensarea pierderii.

Compania aeriana a mai indicat ca intentioneaza sa achizitioneze aeronave suplimentare de pe piata in urmatorul exercitiu financiar, care se desfasoara in perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, pentru a-si mentine capacitatea la nivelul exercitiului financiar curent. Pana acum, nu au fost furnizate detalii despre unde si sub ce forma este planificat acest lucru. Wizz Air a cerut despagubiri de la producator pentru a atenua efectele financiare ale erorii.

Flota companiei aeriene include in prezent patruzeci si unu de A320-200 (dintre care trei sunt parcate in Ucraina), acelasi numar de A321-200, sase A320-200neo si 104 A321neo.

Motoarele GTF au fost fabricate intre 2015 si 2021 de catre Pratt & Whitney, detinuta de RTX (fosta: Raytheon). Potrivit airportal.hu, la pulberea metalica folosita pentru discurile de turbina ale etapei de inalta presiune au fost adaugate impuritati microscopice, care pot provoca aparitia crapaturilor pe ele, astfel incat piesa afectata trebuie inspectata si eventual inlocuita. Pentru a face acest lucru, motoarele trebuie dezasamblate si returnate la centrul de service desemnat de producator, iar inspectia si reparatia va dura cateva luni. Conform prognozei producatorului, inspectiile vor dura pana in 2026 si vor afecta sase pana la sapte sute de motoare.

Continua sa citesti

Transporturi

O aeronava Tarom la un pas de accident la aterizarea pe aerportul Liszt Ferenc din Budapesta

Publicat cu

pe

O aeronava Tarom a facut pana in timp ce ateriza la Budapesta pe Aeroportul International Liszt Ferenc. Potrivit oficialilor airportal.hu, una dintre pistele aeroportului a fost inchisa pana la ora 22.00, ca urmare a incidentului, scrie ziare.com. Compania Tarom a trimis alt avion pentru a prelua pasagerii cursei Budapesta – Bucuresti.

Aeronava ATR 72-600 cu numarul de inmatriculare YR-ATL, care opera zborul RO 237 al companiei Romanian Airlines, a sosit pe Aeroportul International Liszt Ferenc din Budapesta duminica, la ora 18:21, arata g4media.ro.
Potrivit informatiilor furnizate de oficialii maghiari, anvelopa stanga a trenului principal de aterizare al aeronavei a suferit o pana in timpul sau dupa aterizare pe aeroportul din Budapesta. In urma incidentului, pista respectiva a fost inchisa, iar la aeronava au fost chemati si pompierii instalatiilor aeroportului si serviciile competente.

Aeronava implicata in incident este una de tip ATR 72-600 YR-ATL si, conform flightradar, ar fi efectuat patru curse numai duminica. Trei dintre ele pe ruta Bucuresti-Iasi si aceasta, catre Budapesta.

Continua sa citesti

Transporturi

Patru muncitori morti si cinci raniti dupa explozia de pe santierul lui Umbrărescu! VIDEO

Publicat cu

pe

Patru muncitori au decedat si cinci sunt grav raniti dupa ce au avariat o conducta de gaz de pe santierul Autostrazii Moldovei.

Explozia care a omorat 4 muncitori si a ranit alti 5 a survenit dupa ce muncitorii care efectuau lucrari de constructie pe santierul Autostrazii Moldovei (A7), in dreptul localitatii Calimanesti, ar fi atins o conducta veche de gaz care nu mai figura in evidentele autoritatilor, conform unor surse apropiate anchetei.
Explozia urmata de incendiu ar fi avut loc pe santierul Autostrazii Moldovei la lotul 1 Focsani – Bacau, in momentul in care muncitorii lucrau la compactarea balastului stabilizat. „In zona respectiva nu figura nicio conducta de gaz, iar cei de la Transgaz au fost acolo recent si au spus si ei acelasi lucru”, spun sursele citate.

Transgaz precizează că antreprenorul UMB (detinuta de familia lui Dorin Umbrarescu) nu avea avizele necesare pentru lucrările de relocare a magistralei. Imagini din dronă din 17 septembrie surprind zona lucrărilor de lângă localitatea Călimănești (județul Vrancea) unde s-a produs explozia în urma căreia patru persoane au murit, iar alți 5 sunt răniți.

Pentru primul lot al Autostrăzii Focșani – Bacău, UMB a primit autorizația de construire pe 27 martie 2023, iar stadiul fizic este de 5 %. termenul de realizare este septembrie 2025. Muncitorii ar fi atins astfel accidental o conducta abandonata din anii ’70. ISU Vrancea a transmis ca explozia urmata de incendiu s-a produs „din cauza fisurarii magistralei de transport gaze naturale si aparitia scanteilor mecanice, urmare a executarii lucrarilor pe santierul autostrazii A7”.
Lotul 3: Răcăciuni – Bacău (21,52 km)

Reclama

Zona în care s-a produs explozia se poate observa de la secunda 25 în filmarea din 17 septembrie:

Planul rosu de interventie a fost activat, in noaptea de miercuri spre joi, la ora 01,30, dupa explozia la o magistrala de gaz de la Calimanesti. Incendiul a fost lichidat dupa circa trei ore. Patru muncitori au murit carbonizati, iar alti cinci au fost raniti.

Doi barbati de 61 si 53 de ani, victime ale exploziei de la magistrala de gaz de la Calimanesti, urmata de incendiu, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, au fost preluati cu elicopterul si transferati la unitati medicale din Bucuresti, a informat, joi dimineata, Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Vrancea.

Reclama
Continua sa citesti

hot news