Esecul de la Oltchim s-ar putea repeta si in cazul CFR Marfa, daca statul iese la privatizare cu compania in acest moment. In incercarea de a elabora o strategie eficienta pentru privatizarea transportatorului feroviar de marfa, Guvernul a descoperit ca societatea de stat este intr-o situatie critica din punct de vedere economic, iar acest lucru ar putea pune in pericol vanzarea companiei la un pret avantajos.
Horaţiu Buzatu, secretar general adjunct în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a declarat intr-o conferinta de presa ca este posibil ca privatizarea CFR Marfă sa fie amanata. El a explicat ca Executivul s-a angajat, în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, că până la sfârşitul lui 2012 va finaliza privatizarea CFR Marfă. In timpul sedintei de guvern din 26 septembrie, Cabinetul Ponta a primit o informare referitoare la stadiul proiectului de hotărâre pentru adoptarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale Transport Feroviar de Marfă ”CFR-Marfă”.
Documentul respectiv a evidentiat insa si situaţia extrem de delicată in care se afla CFR Marfa. Societatea are datorii de 450 milioane de euro în acest an comparativ cu un profit de 250 milioane euro la începutul anilor 2000. De asemenea, nici situaţia parcului rulant nu este mai bună, 13.000 din cele 30.000 de vagoane ale companiei urmând să fie vândute la fier vechi pentru că au durata de viaţă depăşită. In aceste conditii este destul de dificil de gasit un investitor strategic pentru CFR Marfa.
Oficial, amanarea privatizarii este motivata de lipsa unui aviz din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.” Pentru finalizarea privatizării integrale a CFR Marfă până la 31 decembrie 2012, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional, era necesar un ultim aviz din partea CSAT. Acest ultim aviz nu a venit, ci am primit un comunicat prin care ni s-a spus că membrii CSAT au fost informaţi cu privire la privatizarea societăţii. Practic, aceasta a dus la scoaterea proiectului de Hotărâre de Guvern privind privatizarea societăţii din şedinta de Guvern de miercuri, iar lipsa avizului poate fi o problemă din cauza calendarului foarte strâns”, a explicat Buzatu.
Secretarul de stat a declarat ca Ministerul Transporturilor primise toate avizele din partea celorlalte ministere pentru privatizarea integrală a societăţii şi că, în perioada următoare, în lipsa unui aviz de la CSAT, ministerul va continua evaluarea terenurilor companiei şi realizarea altor proceduri, pentru pregătirea privatizării ulterioare a societăţii.