Acasă Economie Vulpescu a demisionat. Seful OPSPI a sesizat Parchetul si l-a acuzat pe...

Vulpescu a demisionat. Seful OPSPI a sesizat Parchetul si l-a acuzat pe Diaconescu de inselaciune

25

Privatizarea esuata a Oltchim continua sa faca victime. Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) , Remus Vulpescu, şi-a înaintat demisia din funcţie. Intr-un comunicat de presa, el îşi cere scuze publicului şi conducerii statului român pentru insuccesul licitaţiei organizate în data de 21 septembrie 2012 pentru privatizarea combinatului chimic din Valcea.

Inainte de a pleca de la OPSPI, Vulpescu a trecut pe la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, unde a depus o plangere cu privire la săvârşirea infracţiunii de înşelăciune de către Diaconescu Cristian Dan. El il acuza pe omul de televiziune că a produs o perturbare deosebit de gravă a activităţii SC Oltchim S.A. şi OPSPI.

Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, a sesizat miercuri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cu privire la săvârşirea de către numitul Diaconescu Cristian Dan a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin inducerea în eroare a Statului Român şi a opiniei publice în ce priveşte existenţa la dispoziţia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 de milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la SC Oltchim S.A. Râmnicu-Vâlcea”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

In documentul respectiv se mai precizeaza ca activitatea infracţională reclamată a fost săvârşită prin multiple acţiuni deliberate, având drept scop dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al licitaţiei organizate pentru privatizarea SC Oltchim S.A. şi a drepturilor decurgând din această calitate, de către Diaconescu Cristian Dan. De asemenea, activitatea infracţională reclamată prezintă elemente transfrontaliere.

În cadrul activităţii infracţionale reclamate, numitul Diaconescu Cristian-Dan a utilizat înscrisuri false, pe care le-a întocmit sau obţinut de la terţe persoane. Se apreciază ca prin activitatea infracţională reclamată a fost produsă o perturbare deosebit de gravă a activităţii SC Oltchim S.A. şi OPSPI. Procedura de licitaţie a fost organizată fără încălcarea vreunei dispoziţii legale şi a fost destinată să stimuleze participarea unor investitori români sau străini care, în colaborare cu Statul Român, să asigure redresarea SC Oltchim S.A. şi soluţionarea urgenţă a problemelor sociale generate de ruinarea S.C. Olchim S.A. prin administrarea defectuoasă din ultimii ani. Intenţia numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înşelăciune publică şi uz de fals, în scopul de a obţine notorietate şi, eventual, în alte scopuri ce urmează a fi stabilite de autorităţi, nu era previzibilă şi nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de luni, 01 octombrie 2012, când activitatea infracţională a numitului Diaconescu Cristian Dan a şi fost stopată”, se mai arată în comunicat.

Dan Diaconescu a castigat saptamana trecuta licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat. Contractul de privatizare nu a fost incheiat, intrucat Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos