Acasă Economie Guvernul cauta un investitor strategic pentru Oltchim. Rusii de la TISE sunt...

Guvernul cauta un investitor strategic pentru Oltchim. Rusii de la TISE sunt in carti

26

Premierul Victor Ponta a anuntat , marti seara, la un post de televiziune ca Guvernul va cere Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim (OLT) să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă la care să vină oricine.

Pentru privatizarea combinatului trebuie cautat un investitor strategic care va trebui sa-si asume datoriile companiei valcene, păstrarea locurilor de muncă, realizarea investiţiilor şi derularea negocierilor pentru Arpechim. Seful Executivului a precizat ca inainte de demararea unui nou proces de privatizare trevuie rezolvata problema restantelor către AVAS.

Premierul este convins ca cea mai buna varianta pentru Oltchim este preluarea de catre grupul rus TISE care s-a arătat interesat în mod concret de societatea din Romania. El a admis faptul ca este foarte greu de gasit un investitor pentru acest colos industrial.

In cursul zilei de ieri a fost ales un director interimar la Oltchim. Mihai Balan vine in aceasta functie dupa ce zece ani a condus CET Govora. El va trebui ca in timpul mandatului pe care il are să rezilieze toate contractele cu firmele „căpuşe”, să repornească secţiile care pot asigura o producţie „realistă”, nu pe stoc, şi că colaboreze cu consultantul pentru ştergerea datoriilor combinatului şi pregătirea noii privatizări.

Referitor la planul de salvare a combinatului, Victor Ponta spune ca intocmirea acestuia revine ministrului de Finanţe, Florin Georgescu. El este ajutat si de ministrului Economiei.

Guvernul a anuntat deja ca pan ape 12 octombrie trebuie gasite solutiile necesare repornirii activitatii la OLtchim. De altfel, actiunile combinatului reintra la tranzactionare pe bursa in aceasta dimineata.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos