Procurorul care a initiat urmarirea penala pentru separarea Cataloniei a murit subit!

Deces invaluit in mister in Spania unde procurorul care a initiat urmarirea penala impotriva liderilor separatisti catalini s-a stins din viata pe neasteptate. Potrivit surselor agentiilor de presa AFP si DPA, procurorul general al Spaniei, José Manuel Maza, se afla sambata la Buenos Aires, in Argentina unde fusese internat cu o zi in urma din cauza „unei infectii”.

In varsta de 66 de ani, José Manuel Maza participa la Buenos Aires, inca de marti, la o reuniune a procurorilor ibero-americani. Intr-o postare pe Twitter, premierul spaniol Mariano Rajoy si-a exprimat „recunostinta si multumirea pentru o viata de munca in serviciul statului” si a transmis „cele mai profunde condoleante” familiei, prietenilor si colegilor lui Maza.
Ministrul Justitiei, Rafael Catala, a confirmat de asemenea moartea procurorului general, pe care l-a descris ca „un extraordinar jurist si servitor al statului” si „un profesionist remarcabil”.
José Manuel Maza ocupa pozitia de procuror general de aproximativ un an. El este cel care, in urma referendumului de independenta, interzis, de la 1 octombrie din Catalonia, a cerut inculparea pentru rebeliune, razvratire si deturnare de fonduri publice a membrilor guvernului catalan destituit, opt dintre acestia fiind in prezent in detentie provizorie.
Alti cinci, printre care si presedintele catalan demis Carles Puigdemont, au fugit la Bruxelles, unde asteapta o decizie a justitiei belgiene privind mandatul european de arestate emis de Spania. In Spania, procurorul general este numit de rege la propunerea guvernului.

sursa: AGERPRES