9.9 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăSocialPrognoza meteo ne influenteaza viata. Schimbarile climatice maresc prapastia dintre saraci si...

Prognoza meteo ne influenteaza viata. Schimbarile climatice maresc prapastia dintre saraci si bogati

in:

Stiri pe acelasi subiect

Bucurati-va de caldura din weekend. De luni vine gerul!

Bucurati-va de caldura din weekend deoarece meteorologii au emis...

Cand incepe toamna adevarata: Cum va fi vremea în septembrie și octombrie?

Vremea în această toamnă este una plăcută, cu temperaturi...

Au trecut ploile, vine canicula: Meteorologii anunță temperaturi de foc în toată România

Meteorologii anunță că temperaturile sunt în creștere și după...

Nu doar vremurile pe care le traim, ci si prognoza meteo ne influenteaza direct nivelul de trai, vremea fiind cea care ne ajuta sau nu sa ne imbunatatim situatia economica.  Un raport publicat de Agentia Europeana pentru Mediu (AAE) arata ca temperatura medie in Europa, in ultimii zece ani, a fost cu 1,3 grade Celsius mai mare decat in era preindustriala, fiind perioada cea mai calduroasa inregistrata vreodata.

In intervalul respectiv,  precipitatiile au crescut in nordul si nord-vestul Europei, dar s-au diminuat in sud. De asemenea, in vara acestui an, topierea gheturilor din Groenlanda s-a accentuat foarte mult provocand ingrijorare in randul specialistilor din cadrul AAE.

Reprezentantii Agentiei Europeane pentru Mediu  trag un semnal de alarma, avertizand ca schimbarile climatice vor accentua diferentele socio-economice dintre statele mai bogate si cele mai sarace de pe continent, costurile daunelor provocate de calamitati naturale urmand sa creasca.Conform AAE, capacitatea economica, tehnica si institutionala de a face fata catastrofelor naturale si de adaptare la incalzirea climatica este foarte inegala in Europa.

Fenomene extreme in Romania

In ultimii ani si tara noastra s-a confruntat cu o serie de fenomene meteo extreme, iar specialistii sunt de parere ca ar trebui sa ne asteptam la episoade de acest gen tot mai dese si mai violente. Tornadele pe care le-am cunoscut doar din filme au inceput sa-si faca prezenta si la noi. Cea mai puternica tornada, din Romania de pana acum, de gradul F3 pe scara Fujita, este tornada de la Facaeni (judetul Ialomita), produsa in data de 12.08.2002. O tornada de gradul F3 este o tornada severa cu viteza vantului intre 252 – 330 km/h. Aceasta a fost cauzata de diferenta termica mare dintre doua mase de aer rece ploar si tropical, care s-au intersectat pe teritoriul tarii.

Efectele acestei tornade pe raza comunei Facaeni, pe parcursul a 2 minute, au fost de: 33 de case rase complet, 395 de case distruse partial, 14 persoane grav ranite, 2 morti, 1.000 de persoane sinistrate, o padure de salcami de 120 de hectare distrusa, prin ruperea copacilor la circa 1 m de suprafata solului.

Si vijeliile sunt tot mai dese. Un astfel de fenomen s-a produs in 28 iulie 1998, in Timisoara si a durat aproape o ora producand pagube de zeci de milioane de euro, fiind distruse circa 200 de automobile, 2 elicoptere ale aviatiei utilitare, acoperisuri de cladiri, suprafete mari de spatii verzi.

De asemenea, temperaturile inregistreaza valori record: vara se ajunge la calduri sufocante, iar iarna termometrele coboara cu mult sub 0grade. Si in aceasta iarna, specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) se asteapta la fenomene meteo extreme, estimandu-se ca va exista cel putin un viscol pe luna. Conform statisticii oficiale ANM, in decursul anului 2012 au fost emise 78 de avertizari, dintre care 22 au fost de Cod Portocaliu, numar foarte mare tinand cont ca, anul trecut, a fost emisa numai o singura avertizare de acest fel. De asemenea, in 2012, au fost emise 1.007 avertizari pentru fenomene meteo periculoase imediate /nowacsting, n.r./, valabile pentru interval de maximum sase ore.

Romania este pe locul 82 din 173 de tari in privinta producerii de fenomene meteo extreme, potrivit celui mai recent Raport intocmit de Natiunilor Unite.

Ultimele stiri