Acasă Sanatate Achizitiile de medicamente, aparatura si materiale sanitare se vor face sub coordonarea...

Achizitiile de medicamente, aparatura si materiale sanitare se vor face sub coordonarea Ministerului Sanatatii

26

Ministrul Raed Arfat a anuntat ca institutia pe care o conduce intentioneaza sa impuna o serie de reglementari speciale in ceea ce priveste procurarea pe termen lung de materiale sanitare, aparatura si medicamente. Pentru achizitiile aferente sistemului sanitar care au drept sursa de finantare fondurile publice, Ministerul Sanatatii ar urma sa devina unitatea centrala, realizand acorduri cadru, pe termen lung, atat pentru spitalele proprii, cat si pentru cele descentralizate.

Propunerea doctorului Arafat are deja sustinatori.  Nicu Musat, director general MSL Logistic Services, singurul furnizor independent de servicii logistice pentru industria farmaceutica din Romania este de parere ca „asumarea de catre Ministerul Sanatatii a rolului de unitate centrala de achizitii pentru o serie de repere va implica schimbari majore in distributia medicamentelor vizate, cu un impact pozitiv semnificativ in ceea ce priveste scaderea exporturilor paralele si eliminarea sincopelor in aprovizionarea farmaciilor si spitalelor cu produse vitale pentru bolnavi”.

Prin implementarea noilor reguli, medicamentele vor trece din proprietatea producatorului extern sau intern direct in cea a beneficiarului, astfel incat, pentru aceste repere, sincopele din aprovizionarea farmaciilor si spitalelor vor fi eliminate, iar preturile ar trebui sa ajunga semnificativ mai reduse.

Trebuie luat in calcul insa ca, daca hotararea de guvern care introduce aceste reglementari va fi aprobata, atunci intregul sistem de distributie a acestor medicamente va avea nevoie de un alt <<design>> fata de cel dupa care a functionat pana in prezent, devenind practic similar sistemului de distributie directa a medicamentelor”, explicat Musat.

Pentru a realiza distributia reperelor care vor intra <<sub umbrela>> noilor reglementari, operatorii logistici vor presta doar servicii de depozitare, manipulare si de transport, fiind, desigur, autorizati de catre Ministerul Sanatatii.Inevitabil, distribuitorii traditionali vor fi afectati intrucat vor pierde atat discount-urile de volum acordate de producatori, cat si adaosurile comerciale pe care le aplicau medicamentelor respective. In schimb, vor castiga bolnavii, deoarece vor avea acces la tratamentele vizate atunci cand au nevoie.

Si companiile producatoare vor avea, la randul lor, atat beneficii financiare, cat si de imagine, deoarece eliminandu-se exporturile paralele pentru medicamentele in cauza, acestea nu vor mai fi pe nedrept acuzate pentru lipsa produselor din spitale si farmacii. Prin exportul paralel, o serie de medicamente cu prescriptie comercializate in Romania la cel mai mic pret din UE (conform legii romane), in loc sa ajunga in farmaciile si spitalele locale, sunt exportate de distribuitorii traditionali catre diferite tari europene, din cauza diferentei mari de pret la care se pot vinde acolo.

Practic, sistemul pe care doreste sa il aplice Ministerul Sanatatii pentru achizitia anumitor repere implica introducerea distributiei directe pentru acestea, cu trei avantaje majore: pret mai mic, control asupra nivelului de pret si, respectiv, continuitatea aprovizionarii. La nivelul companiilor, schimbarile implicate de punerea in practica a noului sistem ar fi semnificative, de la modul de lucru cu furnizorii, la modificari ale solutiilor ERP(Enterprise Resource Planning) utilizate etc. Costurile sunt insa destul de usor de amortizat din discounturile care nu se mai acorda distribuitorilor traditionali”, declara Nicu Musat.

Ministrul Sanatatii a anuntat, de asemenea, recent intentia de a introduce un Cod de Etica, pe care ar urma sa il semneze firmele de medicamente, materiale si aparatura pentru a preveni practicile incorecte si coruptia. “Cred ca, alaturi de producatorii de medicamente, firmele de distributie care activeaza in domeniul medical, operatorii logistici etc, practic toti cei implicati in domeniu si aflati sub autorizarea directa a Ministerului Sanatatii ar trebui sa semneze acest Cod de Etica.Astfel ar putea fi rezolvate inclusiv o serie de probleme ce vizeaza medicamentele care nu se vor afla pe lista celor cu regim unitar de achizitie, dar care sunt esentiale pentru anumite categorii de persoane cu boli grave si care, din cauza exporturilor paralele, lipsesc adesea din unitatile sanitare”, mai precizeaza Nicu Musat.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos