29.2 C
București
duminică, iulie 7, 2024
AcasăACTUALITATEPSD si USR si-au strans mainile in masonerie

PSD si USR si-au strans mainile in masonerie

in:

Stiri pe acelasi subiect

Cum se împarte puterea în USR după alegerea Elenei Lasconi

În noul Birou Național nu se mai regăsesc Cătălin...

Rusia plănuiește acte teroriste și de sabotaj în Uniunea Europeană

Agențiile de informații ale statelor europene au fost informate...

Lideri ai USR și PSD Bihor s-au întovărășit într-o lojă masonică fără să-și declare apartenența la organizația ocultă. Ascunsă sub paravanul Asociației Cultura în Mișcare, Loja Varadinum îi reunește pe președintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, cel al USR Oradea, Daniel Palaghianu, și pe fostul aspirant USR-ist la Senat Flavius Bunoiu, ca frați masoni cu subprefectul Emilian Pavel, consilierul județean Sergiu David și alți reprezentanți ai PSD Bihor, scrie Bihoreanul.

Potrivit sursei citate, pentru afilierea Lojei Varadinum la MLNR ar fi făcut lobby Dacian Palladi , Venerabil în trecut (adică fost șef – n.r.) al Lojei Țara Crișurilor, reactivat, după ce fusese și el 3 ani în adormire din pricina scandalului provocat de DNA.

Palladi nu e un fitecine: în anii ‘90 a fost procuror, a devenit universitar, activând sub „aripa” fostului decan de la Drept, Ovidiu Ținca, fost șef al Securității locale și a Centrului Zonal SRI, a și condus filiala Bihor a Partidului Național Român înființat de fostul șef al SRI Virgil Măgureanu, dar și sucursala Fondului Proprietății de Stat în guvernarea CDR, după care s-a convertit consultant în afaceri și a intrat în cultul neoprotestant. La începutul anilor 2000 a condus campania PD-istului Petru Filip, trecut ulterior la PSD, în 2008 l-a susținut pe Ilie Bolojan, în 2016 a devenit consilier local PNL și apoi city manager, până ce același Bolojan i-a forțat demisia, pentru ca luna aceasta să revină în poziția de consilier personal al noului viceprimar PNL Antonia Nica.Problema regularizării Lojei Varadinum, spun însă masoni din Țara Crișurilor, e că membrii celorlalte loje locale recunoscute nu au fost consultați, cum impun chiar regulamentele MLNR. „Când o persoană e inițiată în masonerie, o verifică alți membri ai lojei în care este primită ca ucenic. Când o lojă iregulară este regularizată, trebuie întrunit un Consiliu al Luminilor format din reprezentanții celorlalte loje locale recunoscute, care să verifice dacă întrunește toate condițiile. Dar pe noi nu ne-a întrebat nimeni”, spune, nemulțumit, un veteran mason, mai afirmă Bihoreanul.

Masoni din Loja Țara Crișurilor nr. 162 afirmă că lojele, care nu au personalitate juridică, au propriile „asociații suport”, prin care încasează cotizații, în cazul acesteia asociația numindu-se chiar Țara Crișurilor. „Loja Varadinum folosește, probabil, Asociația Cultura în Mișcare”, spune un mason. Prin urmare, asumându-și calitatea de membri ai acestei ONG, personaje publice cum sunt deputatul Dehelean, fostul subprefect Palaghianu și cel actual Emilian Pavel, creează aparența că și-au declarat „interesele” fără să-și divulge, de fapt, apartenența la masonerie.

Un jurist consultat de BIHOREANUL consideră că declarațiile de interese astfel întocmite sunt fie la limita legii, fie dincolo de lege, pentru că „nu-i totuna să declari că ești membru al unei asociații culturale sau al unui ordin masonic”, iar „publicul nici măcar nu poate bănui că Asociația Cultura în Mișcare e un „apendice” al Lojei Varadinum”.

Sesizat în legătură cu acest aspect, cu trimitere la subprefectul PSD, prefectul Dumitru Țiplea susține că are mâinile legate. „Declarațiile de interese, ca și cele de avere, se dau pe proprie răspundere, sub incidența răspunderii penale, dar singura competență a Instituției Prefectului este să le înregistreze. Nu avem atribuțiile de a le verifica și de a sancționa persoanele ale căror declarații nu corespund adevărului”, spune reprezentantul Guvernului.

Ultimele stiri