Acasă ACTUALITATE PSD tine cu dintii de Renate Weber! Dîncu: ”Instituţiile europene ar trebui...

PSD tine cu dintii de Renate Weber! Dîncu: ”Instituţiile europene ar trebui să reacţioneze, este un abuz al puterii”

127

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, cataloghează drept „un abuz al puterii” ideea de schimbare a lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, el arătând că, prin experienţa de lucru în societatea civilă pe care o are aceasta „are o experienţă în a apăra drepturile civile”. Dîncu afirmă că Avocatul Poporului este o instituţie, şi nu un om, care „trebuie să fie de partea opoziţiei”.

„Avocatul Poporului nu este un om, este o instituţie. Avocatul Poporului trebuie să fie de partea opoziţiei, nu politic, trebuie să fie de partea opoziţiei, să monitorizeze puterea, ăsta este rolul Avocatului Poporului, ăsta este rolul unor instituţii de genul ăsta, ăsta este rolul presei de exemplu”. a susţinut liderul PSD, la emisiunea Insider Politic, difuzată de Prima TV .

Vasile Dîncu afirmă că PSD nu susţine schimbarea din funcţia de avocat al Poporului al lui Renate Weber şi consideră că inclusiv instituţiile europene ar trebui să intervină în cazul său.

„Eu o cunosc pe doamna Renate Weber de peste 20 de ani. A fost mereu un stâlp al societăţii civile, a criticat mereu PSD-ul şi toate abuzurile sau non-abuzurile pe care le-a făcut. Aveam întotdeauna senzaţia că doamna Weber, ca orientare politică, este un om de dreapta. Nu este nicio problemă cu asta, Este, însă, un om care-şi asumă corect funcţia pe care o are, după părerea mea. Nu este deloc PSD-istă şi cred că merită să facă asta, pentru că prin Fundaţia Soros şi prin alte instituţii în care a lucrat are o experienţă în a apăra drepturile civile. Şi nu susţinem în niciun caz (schimbarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului – n.r.), credem că şi instituţiile europene ar trebui să reacţioneze în acest mod, pentru că este un abuz al puterii.

Totodată, Vasile Dîncu a opinat că, dacă va dori să desfiinţeze instituţii, actuala putere politică „va îndepărta intelectualii, oamenii din societatea civilă”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, marţi, că a fost iniţiată procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber – al cătrei mandat ar urma să se încheie în 2024 – precizând că în cel mult două săptămâni comisiile juridice urmează să analizeze această solicitare şi să prezinte un raport care să fie transmis plenului.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat, marţi seară, că nu i s-au comunicat reproşurile care i se aduc şi a precizat că revocarea sa se poate face doar pentru încălcări ale Constituţiei şi legilor. În cazul revocării, Renate Weber a precizat că ia în calcul ”mai multe aspecte” referindu-se la faptul că nu are nicio cale de atac cu privire la acest demers.

Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos